Κατηγορίες
ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: “στηρίζουμε τον αγώνα των επιχειρήσεων εστίασης”

Από τη Ν.Ε. Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή την πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου εστίασης την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Ο εμπορικός κόσμος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ειδικότερα ο χώρος της εστίασης δέχθηκαν στα χρόνια της πανδημίας, ένα ισχυρό οικονομικό πλήγμα.

Βρέθηκαν να κλείνουν τα καταστήματά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που τους έφθασε στα οικονομικά τους όρια, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να κλείνουν και άλλες ΙΣΑ-ΙΣΑ να συντηρούνται. Η κυβέρνηση θεωρώντας ότι με την επίδοτηση ενοικίου, την αναστολή εργασίας και την αναιμική οικονομική βοήθεια, έκανε το χρέος της. Μόνο που απ΄αυτό το χρέος της κυβέρνησης, βρέθηκαν χρεωμένοι οι ιδιοκτήτες της εστίασης και όχι μόνο.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι 400.000 επιχειρήσεις δεν πήραν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν έγινε μη επιστρεπτέα, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να πρέπει να επιστρέψουν το “δάνειο” της κυβέρνησης, που το βάφτισε επιστρεπτέα προκαταβολή.

Μετά το τέλος της πανδημίας ο ψηφισμένος πτωχευτικός νόμος από την κυβέρνηση της ΝΔ περιμένει να δώσει το τελικό κτύπημα σ΄όλους τους πολίτες, με την υφαρπαγή των περιουσιών μέσα από την πτωχευτική διαδικασία.

Στο άκουσμα του ανοίγματος των επιχειρήσεων εστίασης, αναθάρρησαν οι ελπίδες, αλλά και τότε τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Η κυβέρνηση με τα τελευταία μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊου, μετέτρεψε από χώρο διασκέδασης και ψυχαγωγίας την εστίαση σε ελεγκτές πιστοποιητικών εμβολιασμού, rapid test, χάνοντας μεγάλο μέρος από την πελατεία τους.

Οι αυξήσεις στην ενέργεια ήταν ένα ακόμη μεγάλο κτύπημα που αύξησαν το κόστος λειτουργίας τους από τη μια και από την άλλη γίνεται σταδιακή μείωση της πελατείας, γιατί μετακύλησαν το κόστος ενέργειας στις υπηρεσίες τους.

Η εστίαση ψυχορραγεί. Τα λουκέτα και η απώλεια και άλλων χιλιάδων θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Δεν μπορεί αν υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Τώρα πρέπει να ληφθούν ισχυρά μέτρα ενίσχυσης της εστίασης, μέτρα βιώσιμα, στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι αλλά και οι χιλιάδες εργαζόμενοί τους.

Στηρίζουμε τον αγώνα των επιχειρήσεων εστίασης και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα μέτρα που προτείνει ο κλάδος, όπως:

• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ επίσης προτείνει:

Α) Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στη περίοδο της πανδημίας.

Β) Τη χρηματοδότηση των ΜμΕ , για την αναγκαία ρευστότητα των ΜμΕ.

Αναγκαίο η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ να ενεργήσει ώστε το δημόσιο να έχει την κυρίαρχη συμμετοχή σε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και μαζί με την Αναπτυξιακή να αποτελέσουν το άρμα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Γ) Σταθερό πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους -παλιού και νέου που δημιουργείται , χωρίς ημερομηνία λήξης , για όλες τις κατηγορίες οφειλετών και οφειλών. Τέτοιο που θα αποκλείει την κατάχρηση και θα σώζει αυτούς που πραγματικά έχουν πραγματική ανάγκη. Κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και ψήφιση νέου για τη δεύτερη ευκαιρία και την προστασία της πρώτης κατοικίας κλπ.

Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς, Εμπορικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες Βιοτεχνών και Επαγγελματιών να στηρίξουν την κινητοποίηση της εστίασης την Τρίτη 16 Νοεμβρίου.

Επίσης καλούμε τους βουλευτές του νομού να πάρουν θέση, να σταθούν δίπλα στον αγώνα τους για την επιβίωση όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων σ΄αυτές , καθώς και στις οικογένειές τους.

Ο αγώνας για τη επιβίωση είναι ιερός και πρέπει όλους να μας έχουν στο πλευρό τους.”