Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Έλλειψη μπούσουλα;; Ή κάτι άλλο;;

Η λέξη “μπούσουλας” προέρχεται από την ιταλική γλώσσα. Εκ του “bussola”, που σημαίνει “πυξίδα”.

Η εικόνα της ανάρτησης μας δείχνει το πρωτοσέλιδο της ημέρας. Αυτό της εφημερίδας “Η Καθημερινή”, στο οποίο γίνεται αναφορά στην προς τις επιχειρήσεις “Έκκληση για συγκράτηση τιμών” εκ μέρους της Κυβέρνησης.

“Έκκληση”. Ενώ υπάρχουν οι τρόποι να υποχρεωθούν άπαντες να συγκρατήσουν τις τιμές. Και μην πει κάποιος “ελεύθερη αγορά είμαστε…”. Άλλο πράγμα είναι η ελεύθερη αγορά, άλλο πράγμα είναι η ασύδοτη αγορά.

Άλλο πράγμα είναι να έχεις ένα Κράτος – ρυθμιστή προς όφελος των καταναλωτών και άλλο ένα Κράτος – παρατηρητή/τροχονόμο.

Ας δούμε τα καύσιμα για παράδειγμα, που χτυπάνε δίευρω το λίτρο: υπάρχει η λύση του πλαφόν. Δεν μπορεί να μπει πλαφόν; Υπάρχει η λύση της μείωσης των φόρων. Δεν μπορεί να γίνει ούτε αυτό; Όλο και κάτι άλλο θα υπάρχει.

Αν όμως πιστεύεις στην ανεξέλεγκτη “Οικονομία της Αγοράς” και στην ουτοπική “Αυτορυθμιζόμενη Αγορά”, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα.

Φτηνοί στα άλευρα και ακριβοί στα πίτουρα;; Δυο μέτρα και δυο σταθμά;; Χαοτική συμπεριφορά και σπασμωδικές κινήσεις, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο – χωρίς μπούσουλα;; Πως να πεις κάτι και να βγάλεις συμπέρασμα, όταν την ίδια ημέρα βλέπεις ότι για 2 περιπτώσεις ανάγκης (τη μια στην Οικονομία, την άλλη στην Υγεία) έχεις απ’ τη μια “εκκλήσεις” κι απ’ την άλλη “επιστρατεύσεις”;