Κατηγορίες
Οικονομία

Τι θα ισχύσει για τα επιδόματα θέρμανσης και ηλεκτρ. ρεύματος

Τι θα ισχύσει αυτόν τον χειμώνα στα επιδόματα θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργεια ανακοίνωσαν την Παρασκευή τα μέλη της Κυβέρνησης Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Σκρέκας και Θ. Σκυλακάκης.

Μεταξύ αυτών που ανακοινώθηκαν είναι η διεύρυνση του ύψους του επιδόματος θέρμανσης αλλά και του αριθμού των δικαιούχων καθώς και λεπτομέρειες για την επιδότηση για την ηλεκτρική ενέργεια.

Συγκεκριμένα:

Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Αναλυτικά:

– Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).

– Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

– Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.

– Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Ενδεικτικά, στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.

Επίσης, αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

– από 12.000 για τους άγαμους γίνεται 14.000 ευρώ.

– σε περίπτωση οικογένειας, το εισοδηματικό κριτήριο είναι 20.000 ευρώ όμως θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο (αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα). Για παράδειγμα αντί για 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά το εισοδηματικό κριτήριο θα πάει στα 26.000 ευρώ.

Τέλος αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

– για τους άγαμους η αξία ακίνητης περιουσίας πάει στα 180.000 ευρώ (από 130.000 που είναι)

– για τους έγγαμους η αξία ακίνητης περιουσίας πάει στα 300.000 ευρώ (από 250.000 που είναι)

Με βάση τα παραπάνω από τα αρμόδια υπουργεία έχει υπολογιστεί ότι επίδομα (επιλέξιμα νοικοκυριά) θα δικαιούται το 80% περίπου των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Το κόστος συνολικά θα ανέλθει στα 168 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά το επίδομα για το ηλεκτρικό ρεύμα:

σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κ. Σκρέκας

– το ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται από την 1η Οκτωβρίου και έως το τέλος του έτους σε 60 ευρώ/MWh, με αντίστοιχη αύξηση της μηνιαίας επιδότησης για ένα μέσο νοικοκυριό σε 18 ευρώ τον μήνα από 9 ευρώ.

– ειδικά για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 80 ευρώ/MWh, δηλαδή σε 24 ευρώ τον μήνα και ως εκ τούτου δεν θα δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς τους.

Παράλληλα, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της εκπτωτικής της πολιτικής για καταναλώσεις από 300 kWh/μήνα έως 600 kWh/μήνα, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι το ύψος της επιδότησης θα αναπροσαρμοστεί περαιτέρω σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών ενέργειας στις διεθνείς αγορές.

Φυσικό αέριο

Όπως ανακοινώθηκε, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δοθεί έκπτωση τουλάχιστον 15% στο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου στα νοικοκυριά, ενώ ο υπουργός ανέφερε ότι η ΔΕΠΑ θα διαθέσει ποσότητες φυσικού αερίου με έκπτωση και στους υπόλοιπους παρόχους που με τη σειρά τους θα πρέπει να τις περάσουν αυτούσια στους καταναλωτές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πάροχοι θα αγοράζουν με -15% και αυτό θα περάσει στους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Λεπτομέρειες για τα παραπάνω θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες.