Κατηγορίες
Ελλάδα

Οριστικό: στη χώρα μας αλλάζει η ώρα στις 31 Οκτωβρίου

Όπως λέγαμε πριν από μέρες ΕΔΩ, υπήρχε αναμονή για μια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ή όχι της ώρας την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκδόθηκε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, η ακόλουθη:

“Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ..”.

Οπότε τα ξημερώματα της Κυριακής 31/10 γυρίζουμε τους δείκτες μια ώρα πίσω και το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε τι ακριβώς θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Ε.Ε. (το αρχικό πλάνο ήταν το εξής: όσες χώρες ήθελαν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα θα έκαναν την τελευταία τους αλλαγή τον Μάρτιο του 2021 – αντίθετα, όσες χώρες ήθελαν να διατηρήσουν μόνιμα τη χειμερινή ώρα θα έκαναν την τελευταία τους αλλαγή τον Οκτώβριο του 2021).

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά (του τύπου “έλα μωρέ, μια ώρα πάνω – μια ώρα κάτω…”) αφού η οριστική καθιέρωση είτε της θερινής είτε της χειμερινής ώρας θα επηρεάσει τα πάντα: Οικονομία, κοινωνία, αγορές, διασυνοριακές σχέσεις ειδικά μεταξύ χωρών της ΕΕ που έχουν σύνορα μεταξύ τους (και φυσικά επηρεάζεται και η ανθρώπινη ψυχολογία, γιατί αλλιώς είναι για παράδειγμα να νυχτώνει από τις 5μιση το απόγευμα…).