Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Πάνε και τα τελευταία ασημικά…

Η χρεωκοπία της χώρας και τα Μνημόνια (που θα υφίστανται μέχρι το 2060, τουλάχιστον) είχαν οδηγήσει στο πρόσφατο παρελθόν στο ξεπούλημα της πλειοψηφίας δεκάδων δημόσιων επιχειρήσεων, κάποιες από τις οποίες ήταν μονοπώλια και μπορούσαν να λειτουργήσουν με κέρδη (γεμίζοντας το Δημόσιο Ταμείο) και – κυρίως – προς όφελος της πλειοψηφίας των καταναλωτών.

Ακόμη και στα χάλια που ήταν, οι επιχειρήσεις αυτές μπορούσαν να γίνουν το ανάχωμα που θα προφύλασσε τον κόσμο, παρεμβαίνοντας δυναμικά ώστε να διαμορφώνουν τιμές. Παρόλο που επί δεκαετίες τις διοικούσαν αποτυχημένοι πολιτευτές ή οι Κυβερνήσεις τις φόρτωναν με πλεονάζον προσωπικό, για να βολευτούν “τα δικά τους παιδιά”.

Από που να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει… ΟΤΕ, ΟΣΕ, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι κλπ κλπ. Στην πορεία είχαμε και τη σύσταση των “οχημάτων” που τα λέγανε ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείο, μπήκαν όλα εκεί και όλα καλά, όλα ωραία (για το ξεπούλημα, εννοείται).

Η τελευταία εξέλιξη αφορά τη ΔΕΗ. Ανακοινώθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία προφανώς δεν θα συμμετάσχουν ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείο.

Θα δούμε πάλι το χιλιοπαιγμένο εργάκι, όπου θα συσκεφτούν παρέα με τους μπουκωμένους με χοντρό χρήμα “σωτήρες” συμβούλους επενδύσεων και φυσικά στο τέλος θα κάνουν πίσω. Και θα αφεθεί η αγορά να βρει την.. ισορροπία της!

Με τον τρόπο αυτό σταδιακά η επιχείρηση θα περάσει ανώδυνα σε χέρια ιδιωτών, οι οποίοι θα πάρουν και μια πολύ καλή προίκα απ’ την πρόσφατη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Άλλες απορίες;;