Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Πάλι χάσαμε τη μπάλα…

Για μια ακόμη φορά έχουμε το γνωστό φαινόμενο να έχει χαθεί η μπάλα με τον κορωνοϊό.

Αρχίζω να πιστεύω πως η μόνη περίοδος που έγινε σωστή αντιμετώπιση του θέματος ήταν την άνοιξη του 2020 – στη διάρκεια της περιόδου που θα μείνει στην Ιστορία ως “η πρώτη καραντίνα”.

Από τη λήξη της περιόδου αυτής μέχρι και σήμερα – και παρά τις προσπάθειες όσων εμπλέκονται σοβαρά και καθημερινά με το θέμα – φαίνεται πως έχουμε λανθασμένη (και κυρίως “επικοινωνιακά” λανθασμένη) αντιμετώπιση του πράγματος. Ας αφήσουμε για την ώρα έξω από τη συζήτηση το θέμα της ουσιαστικής και σοβαρής ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που δεν έγινε ποτέ!

Κι όλα κινούνται με τον τρόπο που βλέπουμε για έναν και μόνο λόγο, που μου αρέσει να τον αναφέρω συνεχώς: επειδή ο Θεός και η Τύχη τη θέλουν πολύ αυτή τη χώρα!

Τώρα, μετά από τη λήξη και της υποτιθέμενης καραντίνας που κράτησε μέχρι τα μέσα Μαΐου του 2021, βλέπουμε πως:

1. οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν με το ρυθμό που θα έπρεπε (ή έστω με το ρυθμό που είναι προβλεφθεί), για διάφορους λόγους. Κυριότερος από όλους το γεγονός ότι πολύς κόσμος ακόμη δεν έχει καταλάβει πως είναι προτιμότερο να εμβολιαστεί από το να νοσηλευτεί.

2. η ιστορία με τα self tests αρχίζει και γίνεται ανέκδοτο, με τις πλατφόρμες να ζορίζονται να λειτουργούν όταν έχουν φόρτο, με τους φαρμακοποιούς να αντιδρούν και με την Κυβέρνηση να προσπαθεί να πείσει ότι “θα βρεθούν άλλοι δρόμοι διανομής” (σκέφτονται λέει μέχρι και διανομή από τα σούπερ μάρκετ. Κι απ΄την άλλη όταν θα δούμε ΟΛΑ τα φάρμακα να πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ επειδή θα υπάρχει η “εμπειρία πώλησης που θα αποκτηθεί με τα self tests”, τότε θα είναι πολύ αργά και για τους φαρμακοποιούς και για εμάς τους καταναλωτές).

3. η ιστορία με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις ημών των εντός όσο και των τουριστών δεν θα βγει σε καλό. Όπως πάει η δουλειά, τα έσοδα που θα μπουν στο ταμείο από τον τουρισμό θα είναι σαφώς μικρότερα από τη ζημιά που πιθανόν να προκύψει αν μπαίνει στη χώρα όποιος να ‘ναι, με ότι χαρτί να ‘ναι. Και θα πάει στράφι η προσπάθεια που γίνεται και είναι πολύ μεγάλη.

4. τα κορωνοπάρτι πάνε και έρχονται – όμως έλα εσύ να σταματήσεις τους νέους που το αίμα τους βράζει. Πάρα πολλοί ακόμη δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Όχι επειδή είναι αδιάφοροι ή άμυαλοι αλλά επειδή κανείς δεν τους την εξήγησε με τον τρόπο που πρέπει! Φυσικά για την κατάσταση δεν φταίνε μόνο οι νέοι, και τα κανάλια ας χτυπιούνται όσο θέλουν για να μας πείσουν γιαυτό. It takes two που λένε και οι Αμερικάνοι. Όσο για τους νέους, έλεος πια, στο τέλος θα μας πουν οι επαΐοντες ότι και τον Χριστό οι νέοι που πάνε στα πάρτι τον σταύρωσαν: ας δούμε λίγο τα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα και μετά ας αρχίσουμε τους αφορισμούς…

5. θα μπούμε σε μια δύσκολη περίοδο και μάλιστα άμεσα. Αιτία το γεγονός ότι μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού συνολικά έχει εμβολιαστεί πλήρως (κι ένα λίγο μεγαλύτερο έστω ξεκίνησε και έχει λάβει ήδη την πρώτη δόση). Η δυσκολία θα είναι τετραπλή: οικονομική, κοινωνική, νομική, υγειονομική.

Όλα όσα ακούγονται για “προνόμια των εμβολιασμένων” (και άλλα τέτοια χαριτωμένα) είναι απλά βλακείες. Θα υπάρξει πρόβλημα, και μετά η κατάσταση δεν θα μαζεύεται με τίποτε!

6. Οι περισσότεροι έχουμε μπερδευτεί με αυτά που ακούμε. Τελικά το εμβόλιο το κάνουμε για να πάμε σε ρεστοράν για να φάμε και για να μπαίνουμε σε μπαρ για ποτάκια;; Ή για να μην πάμε σε καμιά εντατική νοσοκομείου;;