Κατηγορίες
επιστήμη - τεχνολογία

Φωτάκια στον ουρανό

Όχι, δεν μας την έπεσαν οι εξωγήινοι. Ακόμη…

Τα φωτάκια που πολλοί είδαμε να είναι σε σειρά στον ουρανό το βράδυ της Πέμπτης δεν ήταν τίποτε άλλο παρά δορυφόροι χαμηλής τροχιάς του προγράμματος Starlink της εταιρίας του Elon Musc.

Η εταιρία αυτή θέλει να δικτυώσει όλο τον πλανήτη με μια σειρά εκατοντάδες δορυφόρους ώστε (όπως ισχυρίζεται) να παρέχει γρήγορο και φτηνό ίντερνετ σε κάθε γωνιά του. Στο πλαίσιο αυτής της ιστορίας στις 4 Μαΐου εκτοξεύτηκε ένα ακόμη διαστημικό όχημα, που μετέφερε 60 τέτοιους μικρούς δορυφόρους που τις μέρες αυτές παίρνουν τη θέση τους επάνω από τη Γη.

Όλη η ιστορία αναμένεται να διαρκέσει αρκετά μέχρι να ολοκληρωθεί (εκατοντάδες δορυφόροι θα τεθούν σε τροχιά για να καλύψουν όλη την επιφάνεια του πλανήτη) ενώ έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχίες. Κυρίως επειδή οι δορυφόροι θα είναι πολύ κοντά στη Γη. Αρκεί να φανταστούμε ότι οι δορυφόροι απ’ τους οποίους παρακολουθούμε τηλεόραση είναι σε απόσταση 35.000 χιλιομέτρων ενώ αυτοί του Musk θα είναι σε απόσταση το πολύ 1.600-2.000 χιλιομέτρων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά από τεχνικής άποψης (για να έχουμε μια εικόνα);;; Ένας και μόνο δορυφόρος στα 35.000 χιλιόμετρα μπορεί να καλύψει τεράστιες εκτάσεις επάνω στον πλανήτη αλλά παρέχει ίντερνετ χαμηλής ταχύτητας και το σήμα του έρχεται με προβλήματα και με σχετική “καθυστέρηση”. Ένας δορυφόρος στα 2.000 χιλιόμετρα καλύπτει σαφώς μικρότερες εκτάσεις (απαιτούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ακόμη για πλήρη κάλυψη) αλλά θα μπορεί να δώσει ταχύτερο και πιο σταθερό σήμα.