Κατηγορίες
επικαιρότητα

Ανδρουλάκης: “κινηματογραφική η απαγωγή του Λευκορώσου – η κυβέρνηση να ενημερώσει σωστά”

Κινηματογραφική χαρακτήρισε ο Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης την απαγωγή του Λευκορώσου αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Πρατάσεβιτς, κατά τη διάρκεια της πτήσης του από Αθήνα προς το Βίλνιους, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Σήμερα» με την Μαρία Αναστασοπούλου και τον Δημήτρη Οικονόμου.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι το γεγονός ότι κάποιοι που ήταν προφανώς πράκτορες μπήκαν στο αεροπλάνο και το ανάγκασαν να προσγειωθεί, μας εκθέτει, συμπληρώνοντας ότι «δε μπορεί η χώρα μας να είναι τροχονόμος τέτοιων ακραίων πρακτικών». Κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει σωστά τη Διεθνή κοινή γνώμη για το ποιοι ήταν αυτοί που υλοποίησαν την απαγωγή καθώς η Λευκορωσία δεν έχει πρεσβεία στην Ελλάδα, ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις που θα θωρακίσουν τις Ευρωπαϊκές χώρες από τέτοια φαινόμενα.

Όσον αφορά την Τουρκία ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψήφισε την περασμένη εβδομάδα τον «σκληρότερο φάκελο προόδου ενάντια στην Τουρκία». Εκεί έχουν τεθεί όλα τα ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος, μεταξύ αυτών και η καταδίκη των Τουρκολιβυκών συμφώνων και της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά.

Σημείωσε ακόμα ότι για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε το αίτημα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, χάρη στην πρωτοβουλία που είχε πάρει τον Σεπτέμβριο στην Έκθεση για την εμπορεία όπλων καθώς και άλλη μια πρωτοβουλία από κοινού με άλλους ευρωβουλευτές, για να μπουν οι Γκρίζοι Λύκοι στην Ευρωπαϊκή λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. «Εμείς προσπαθούμε να πιέσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σκληρύνει τη στάση του και να ξεπεράσει την πολιτική Γερμανίας, Ισπανίας, Ολλανδία και άλλων χωρών, που επιλέγουν ένα δρόμο κατευνασμού».

Σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι «όσο υπάρχει αυτό το πάγωμα των προκλήσεων της Τουρκίας, εμείς πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό τον χρόνο και να σχεδιάσουμε, σε περίπτωση που τελικά οι Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις ανασταλούν, ποια θα είναι η νέα ειδική σχέση, που θα περιφρουρήσει τα εθνικά μας συμφέροντα και όχι μόνο στα οικονομικά συμφέροντα των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών». Για να επιτευχθεί αυτό, ο Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι χρειάζεται μία Συμφωνία ανάλογη με αυτή που είχε επιτευχθεί στο Ελσίνκι, που θα ορίζει ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού μόνο για αυτό το ζήτημα. «Είναι μια στρατηγική που μπορούμε να υλοποιήσουμε ως χώρα και με τη στήριξη των Ευρωπαίων».