Κατηγορίες
κοινωνία

“Ασθενήν έχομεν…”

Τις χειρότερες εντυπώσεις προκάλεσε αυτό που είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ μια φράση του προέδρου των Ειδικών Φρουρών Β. Ντούμα.

Σε μια αποστροφή του λόγου του μίλησε για «ένα κομμάτι της κοινωνίας νοσεί» και ότι «πρέπει να γιατρευτεί», προκαλώντας την αντίδραση τόσο μελών της Επιτροπής όσο και του ίδιου του προέδρου της (με παρέμβασή του οι φράσεις αυτές διαγράφηκαν από τα πρακτικά), αφού θύμισε – δυστυχώς – έντονα άλλες εποχές και νοοτροπίες.

Να σημειωθεί πως το σώμα για τα ΑΕΙ θα στελεχωθεί από Ειδικούς Φρουρούς ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος εκφράζει απόψεις που δε συνάδουν με τη θέση που κατέχει.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι (νομικοί, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων κλπ) έχουν τοποθετηθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με την τάξη και ασφάλεια εντός των ΑΕΙ τάσσονται υπέρ της οργανωμένης και ενισχυμένης φύλαξης (σωστά, γιατί πρέπει να βελτιωθεί) αλλά όχι με τον τρόπο που το νομοσχέδιο θέλει να επιβάλλει – ειδικά τώρα που το άσυλο δεν υπάρχει και η Αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει κάθε φορά που υπάρχουν παράνομες πράξεις.

Δυο σημειώσεις ακόμη για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο:

– το νομοσχέδιο πέρασε κατά πλειοψηφία (μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ) στο πλαίσιο της λειτουργίας της επιτροπής, παρά το γεγονός ότι πάρα πολλοί πολιτικοί ή πανεπιστημιακοί που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα έχουν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου αυτού. Αντίθετη με προβλέψεις του νομοσχεδίου έχει δηλώσει και η Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας.

– το θέμα της παρουσίας της αστυνομίας μέσα στα ΑΕΙ (φαινόμενο μοναδικό στο δυτικό κόσμο) δεν είναι το μόνο ή το πιο σημαντικό. Υπάρχουν και άλλα σημεία του νομοσχεδίου που είναι περίεργα, όπως τι θα γίνει με τις βάσεις εισαγωγής όταν κάποιος θέλει να πάει σε ιδιωτικό κολέγιο/“πανεπιστήμιο” (που με το ζόρι θα τα κάνουν τελικά πανεπιστήμια, έστω και από την πίσω πόρτα και κατά παράβαση του άρθρου 16, παρ5 του Συντάγματος.)