Κατηγορίες
κορωνοϊός υγεία

Κορωνοϊός – εμβόλιο: ξεκινούν τα ραντεβού για τις ηλικίες 80-84 ετών

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου 2021 θα ξεκινήσει η διαδικασία για το κλείσιμο των ραντεβού για εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 80 έως 84 ετών, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Οι τρόποι με τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού είναι οι ακόλουθοι:

1. αν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα παραλάβουν ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα στο κινητό τους. Θα πρέπει να επιβεβαιώσουν το ραντεβού, έτσι ώστε να προσέλθει στο εμβολιαστικό κέντρο τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Αν δεν επιβεβαιώσει ή δεν αποδεχθεί το ραντεβού δεν χάνει τη σειρά του και θα πρέπει να μπει στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, να εισάγει τον ΑΜΚΑ του και να κλείσει ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο που επιθυμεί.

2. ο δεύτερος τρόπος είναι να μπει στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, να εισάγει τον ΑΜΚΑ του και να κλείσει ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο. Αν τα ραντεβού που εμφανίζονται στην οθόνη δεν είναι της προτίμησης του πολίτη, τότε αλλάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα μπορεί να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής του.

3. ο τρίτος τρόπος για το κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό είναι με επίσκεψη σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ. Ο/η φαρμακοποιός ή ο/η υπάλληλος στο ΚΕΠ θα κλείσουν το ραντεβού για λογαριασμό του ενδιαφερόμενου.

Όσον αφορά αλλαγές ή ακυρώσεις της ημερομηνίας του ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να κάνουν αλλαγές ή ακυρώσεις αρκεί αυτό να γίνει 72 ώρες πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού.

Επίσης, αν ο πολίτης δεν προσέλθει στο προγραμματισμένο ραντεβού, μπορεί να κλείσει νέο ραντεβού το οποίο όμως θα είναι το λιγότερο έναν μήνα αργότερα από το ραντεβού που δεν έγινε.

Και στις δυο περιπτώσεις ισχύουν οι πιο πάνω περιορισμοί επειδή πρέπει να μηδενιστεί ή να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των λεγόμενων “χαμένων” δόσεων του εμβολίου.