Κατηγορίες
κορωνοϊός υγεία

Στα 60 και 20 ευρώ τα τεστ για τον κορωνοϊό

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τα ανώτατα όρια χρέωσης των τεστ για τον κορωνοϊό.

Επίσης στην ίδια απόφαση ορίζεται ότι οι προβλεπόμενες ανώτατες τιμές δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Και όλα αυτά τη στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχει πλήρης κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία – χωρίς να υπάρχει συμμετοχή από τους ασφαλισμένους (αλλά και να καλύπτει το κράτος και το κόστος των τεστ για όσους δεν είναι ασφαλισμένοι). Άλλωστε υπάρχουν χώρες που τα τεστ γίνονται δωρεάν στο σύνολο του πληθυσμού τους.

Συγκεκριμένα το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time – PCR θα κοστίζει το ανώτερο 60 ευρώ. 40 ευρώ για την παροχή υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), συν 20 ευρώ για τη δειγματοληψία στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές.

Αντίθετα, το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (Rapid Test) θα κοστίζει το ανώτερο 20 ευρώ συνολικά – 10 ευρώ για την παροχή υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), συν 10 ευρώ για τη δειγματοληψία στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές.


ας μην αρχίσουμε πάλι τις βλακείες περί “λαϊκίστικων” απαιτήσεων για δωρεάν τεστ. Μια οικογένεια με 4 άτομα πρέπει να δώσει 240 ευρώ αν θέλει το ένα τεστ και 80 ευρώ αν θέλει το άλλο. Τα έχουν όλοι αυτά τα λεφτά;; Σαφώς και όχι. Όλοι όμως πρέπει να αποκτήσουν γνώση για την κατάστασή τους, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα μετάδοσης του ιού από κάποιον που τον έχει και δεν το γνωρίζει

Όποιος λοιπόν θέλει υγιή πληθυσμό και δεν θέλει να είναι “λαϊκιστής” ας βάλει το χεράκι στην τσέπη κι ας αρχίσει να μοιράζει χρήμα για να πάει ο κόσμος να κάνει τα τεστ. Αρκετά πια με τις εξυπνάδες…