Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να γράφουμε συνεχώς τα τελευταία νέα από τις αμερικάνικες προεδροεκλογές. Είναι ντέρμπι από τα λίγα.
Άλλωστε οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές των εκλογών, ο Τραμπ και ο Μπάιντεν, έμμεσα ή άμεσα (με μια δήλωση ο ένας και με ένα tweet ο άλλος) στην ουσία παραδέχτηκαν ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει οριστικά και τίποτε δεν θα γίνει αποδεκτό “έτσι απλά”.
Οπότε τη στιγμή αυτή κανένας δεν μπορεί να μιλάει για οριστικό αποτέλεσμα των εκλογών και για νικητή. Επειδή μένουν πολλά να καταμετρηθούν – και σε ορισμένες Πολιτείες η καταμέτρηση θα πάρει μέρες να ολοκληρωθεί. Και μετά θα αρχίσουν οι ενστάσεις και τα εκλογοδικεία (στην ουσία θα γίνει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου ο Τραμπ έχει αλλάξει τους συσχετισμούς υπέρ του, μετά και το διορισμό δικαστίνας εν μέσω προεκλογικής περιόδου – τώρα ο θεωρητικός συσχετισμός είναι 6/3 υπέρ συντηρητικών).
Λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα που επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μας το μεταφέρουν τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, ίσως τον πιο επιτυχημένο τίτλο τον είχε σήμερα η εφημερίδα “Τα Νέα”, που μιλά στο πρωτοσέλιδό της για “Διχασμένες Πολιτείες”.
Εμείς εδώ στην Ελλάδα για άλλο πρέπει να ανησυχούμε μέχρι να βγει το αποτέλεσμα: μέχρι να βγει θέλουμε μέρες. Μέχρι να ορκιστεί ο νέος πρόεδρος ή να ξαναορκιστεί πρόεδρος ο Τραμπ έχουμε μπροστά μας 76 μέρες.
Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου το διάστημα είναι μεγάλο και ο Ερντογάν παρών, διατεθειμένος να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και το γεγονός ότι η προσοχή των Αμερικανών θα είναι στραμμένη στα εσωτερικά τους.
Είναι άλλωστε … “παράδοση” των Τούρκων να εκμεταλλεύονται τα κενά στις ΗΠΑ και να δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή.
Μια σημείωση μόνο επειδή ο Τραμπ, ότι κι αν κάνει στις εκλογές (αν βγει ή όχι δηλαδή) κατάφερε δυο πράγματα:
- να τα βάλει με όλους (και κυρίως με το σύστημα, τα μεγάλα ΜΜΕ και τις περισσότερες διασημότητες που σύστηναν Μπάιντεν) και να παίζει στα ίσια τον πολιτικό του αντίπαλο, με τόσες πιθανότητες να κερδίσει όσες έχει και ο Μπάιντεν. Με κόστος όμως την πόλωση που επικρατεί στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή.
- να βάλει στο… βρακί του τους Ρεπουμπλικάνους, ως κόμμα. Δεν τον ήθελαν ποτέ, το 2016 ήταν μια λύση ανάγκης και τώρα ο κομματικός μηχανισμός και τα μεγαλοστελέχη δεν τον στήριξαν (όπως θα στήριζε κάποιο κόμμα έναν υποψήφιό του). Ελάχιστοι εμφανίστηκαν δίπλα του προεκλογικά.