Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας διεθνή

Ας μην περιμένουμε πολλά

Όπως έγραφαν παλιότερα οι εφημερίδες όποτε αναφέρονταν στις ΗΠΑ, “στην πέραν του Ατλαντικού σύμμαχο και φίλη χώρα” έχουν εκλογές σε 12 μέρες.

Και κάθε φορά που έχουν εκλογές – λόγω του περίεργου συστήματός εκλογής – οι πολιτικοί στις ΗΠΑ ξεκινούν να ασχολούνται με αυτές κανά χρόνο νωρίτερα. Ακριβώς αυτός ο καιρός είναι που οι Τούρκοι βρίσκουν ευκαιρία να ξεσαλώσουν και να ζητάνε ότι τους έρθει στο άδειο τους κεφάλι. Η ιστορία αυτό δείχνει (πχ το 1974).

Μόλις το τελευταίο 24ωρο, ο Πειρατής της Μεσογείου Ερντογάν ζήτησε πάλι αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή παραβίαζε το όριο των 12 μιλίων (και όχι μόνο αυτό το όριο, έχει παραβιάσει γενικά άπειρα όρια τόσο στη σχέση του με την Ελλάδα όσο και στη σχέση του με άλλες χώρες).

Τα πράγματα θα παιχτούν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σε δυο φάσεις: από τώρα μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου 2020 και στη συνέχεια από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου 2021. Ο Ερντογάν τα παίζει όλα για όλα αφού και ο Τραμπ του κάνει αβάντες.

Όχι πως θα γίνει κάτι συγκλονιστικό αν εκλεγεί ο Μπάιντεν. Λίγο ίσως να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν θα γίνει όμως και στροφή 180 μοιρών, όπως κανονικά θα έπρεπε να συμβεί.

(τα ποσά που διαβάζουμε ότι δαπανώνται σε κάθε εκλογή Αμερικανού προέδρου δεν είναι ψευδή: εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, τα οποία προέρχονται από σπόνσορες – δωρητές – χρηματοδότες, που κάτι περιμένουν αν εκλεγεί αυτός στον οποίο “τα έχωσαν”. Αυτό είναι το παιχνίδι στις ΗΠΑ, γιαυτό άλλωστε και δεν θα βγει ποτέ Πρόεδρος που θα είναι από το πουθενά. Αυτό με τα λεφτά ας το θυμόμαστε όταν έρθει η ώρα).