Κατηγορίες
ιατρικά κοινωνία

Νάουσα: δράσεις ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του μαστού

Δράσεις ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του μαστού διοργανώνει ο Δήμος Η.Π. Νάουσας, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας και τον Σύλλογο “ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ”. Συγκεκριμένα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές δράσεις στη Νάουσα (11 το πρωί, οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου), στα Ανθέμια (11 το πρωί περιοχή «Πλατάνια» Κοπανού) και στην Ειρηνούπολη (11 το πρωί, πλατεία Ειρήνης).

Επίσης από τις 19 έως τις 31 Οκτωβρίου πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία στο Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας (καθημερινά 09:00 με 13:00 και 17:00 με 19:00, Σάββατο και Κυριακές 09:00 με 13:00) καθώς και εθελοντική αιμοδοσία για την τράπεζα αίματος του Συλλόγου «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης,

Ο Οκτώβρης υπάρχει για να υπενθυμίζει σε όλες τις γυναίκες πως πρέπει να αγαπάνε τον εαυτό τους, να τον φροντίζουν έχοντας σωστή ενημέρωση και πρόληψη. Είναι ο μήνας του χρόνου αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού με την 25η Οκτωβρίου να αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού.

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί σε σημαντικό βαθμό αν διαγνωστεί έγκαιρα (αυτοεξέταση, μαστογραφία, κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό). Η ανάγκη της έγκυρης πρόληψης είναι βαρύνουσας σημασίας αν αναλογιστεί κανείς ότι υπολογίζεται πως μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως νοσεί από καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Όλες οι γυναίκες οφείλουν να αντικαταστήσουν το φόβο για την ασθένεια με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο. Η καλή φυσική κατάσταση, η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ αποτελούν σημαντικά προληπτικά μέτρα.

Η πρόληψη σώζει ζωές και ο καρκίνος του μαστού είναι μία ασθένεια που μπορεί να κερδηθεί!