Κατηγορίες
διεθνή

Δυο εξελίξεις που θα επηρεάσουν την κατάσταση στην ανατ. Μεσόγειο

Κρατήστε στο… λογαριασμό δυο εξελίξεις της τελευταίας στιγμής που θα επηρεάσουν και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο:

  1. την κρίση στο νότιο Καύκασο, όπου Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία είναι ένα βήμα πριν από τον πόλεμο εξαιτίας μιας περιοχής που ονομάζεται Ναγκόρνο Καραμπάχ και αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν με τη στήριξη της Αρμενίας πριν από περίπου 30 χρόνια (αν ο νότιος Καύκασος πάρει φωτιά, τότε θα εμπλακεί πολύς κόσμος και κοσμάκης, από τη Ρωσία μέχρι την Τουρκία). Να σημειωθεί ότι οι Αρμένιοι έχουν ανακοινώσει πως έχουν υποψίες ότι στις εχθροπραξίες που έγιναν συμμετείχαν και Σύριοι.
  2. τη δήλωση Μακρόν ότι οι πολιτικοί έχουν 5-6 βδομάδες καιρός για να τα βρουν και να σωθεί ο Λίβανος από την κρίση και το χάος (είχε συμφωνηθεί να βρεθεί λύση, όταν ο Μακρόν είχε επισκεφθεί το Λίβανο – ο οποίος κάποτε ήταν προτεκτοράτο της Γαλλίας, μην ξεχνιόμαστε…). Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η δήλωση είναι άγνωστο, αφήνει όμως ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο – ακόμη και αυτό της άμεσης επέμβασης της Γαλλίας στην πολύπαθη χώρα της Μέσης Ανατολής.