Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Ανοίγουν τα σχολεία – χαμηλά τη μπάλα!

Μετά από πολλές συζητήσεις, πολλές συσκέψεις, πολλές αποφάσεις και μια τύποις αναβολή (για μια εβδομάδα, από τις 7 στις 14 Σεπτεμβρίου) ανοίγουν τελικά τα σχολεία στη χώρα μας.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες εμείς εδώ έχουμε επικεντρωθεί στη μάσκα, στο αν θα πρέπει να παιδιά να τη φοράνε ή όχι, από ποια ηλικία θα πρέπει να είναι υποχρεωτική κλπ κλπ. ενώ στο όλο σκηνικό έχουμε και τα παγουράκια!

Υπάρχουν πολλά άλλα που θα μπορούσαν να συζητηθούν εκτενέστερα, όπως για παράδειγμα θρανία με έναν μαθητή ή μαθήτρια, μαθήματα με μισό αριθμό μαθητών στις τάξεις, σχολεία με πιο πολλούς δασκάλους και καθηγητές ή τι κάναμε 5 μήνες τώρα στο θέμα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης…

Η σύγκριση με άλλες χώρες δεν είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουμε επειδή οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές: άλλα προγράμματα, άλλα σχολικά κτίρια, άλλες τεχνολογικές δυνατότητες που έχουν ενσωματωθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία εδώ και πολύ καιρό.

Επίσης, δεν θα πρέπει να κάνουμε σύγκριση (όχι εμείς, οι Κυβερνώντες) και να λέμε πόσο καλά τα πήγαμε, τι ωραία τα κάναμε όλα, πόσο υπέροχοι ήμαστε, πόσο ικανοί είμαστε αφού ανοίγουμε τα σχολειά μας…

Ας ελπίζουμε όλα να πάνε καλά, σε μια εποχή που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, σε μια στιγμή που βλέπουμε τον παραλογισμό σε 100 τετραγωνικά ανοιχτού χώρου να επιτρέπονται παρέες 9 ατόμων το πολύ ενώ σε τάξεις των 40 τετραγωνικών θα βρίσκονται 15, 20, 25 μαθητές (στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως είμαστε γνωστοί ως χώρα επειδή είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στα άλευρα – κι όποιος το κατάλαβε αυτό, το κατάλαβε!).

Ας ελπίσουμε πως όλα θα πάνε καλά γιατί κοντά σε όλα τα υπόλοιπα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τώρα είναι Σεπτέμβριος και πως έχουμε ακόμη μπροστά μας το φθινόπωρο και τον χειμώνα, που οι ιώσεις ούτως ή άλλως παρουσιάζουν έξαρση. Δεν είμαστε στο Μάρτιο ή στον Απρίλιο, που είχαμε μπροστά μας την άνοιξη και το καλοκαίρι….

Ας ελπίσουμε πως τα μελετήσαμε όλα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε σε σημείο να κλείνουμε το ένα σχολείο μετά απ’ τ’ άλλο λόγω συνεχών κρουσμάτων και κυρίως ας ελπίσουμε πως δεν βιαστήκαμε όπως κάναμε με τον τουρισμό, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουμε (μέσα από τα σχολεία που θα ανοίξουν) ότι όλα βαίνουν καλώς.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους, μαθητές – μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς!