Κατηγορίες
διάφορα

Drones: ξεκινάμε με leasing και θα φτιάξουμε και δικά μας

Αφού επί χρόνια μείναμε πίσω στον τομέα αυτό (λες και είχαμε ποτέ την πολυτέλεια να αγοράζουμε απ’ έξω ή λες και δεν μπορούσαμε να κατασκευάσουμε εδώ – τα καλά μυαλά υπάρχουν…), φαίνεται πως σταδιακά μπαίνουμε και εμείς ως χώρα στο πεδίο που ονομάζεται “μη επανδρωμένα αεροσκάφη” (UAV).

Η Ελλάδα σύντομα θα παραλάβει – με χρηματοδοτική μίσθωση – από το Ισραήλ drones τα οποία θα έχουν την έδρα τους σε νησί του Αιγαίου.

Τα συγκεκριμένα drones έχουν ακτίνα δράσης μέχρι και 1.000 χιλιόμετρα από τη βάση τους και μπορούν να λειτουργούν σε ύψος 40.000 ποδών. Έχουν ραντάρ, κάμερες και αισθητήρες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιτήρηση θαλασσιών και χερσαίων συνόρων και για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Θα ενοικιαστούν για 3 χρόνια με option για μια ακόμη τριετία.

Απ’ την άλλη στα θετικά καταγράφεται η είδηση πως ετοιμάζεται επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ώστε να μπουν κάποια στιγμή οι βάσεις για να χρηματοδοτηθεί η έρευνα και η κατασκευή ενός drone το οποίο θα έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει ελληνικά χέρια και θα χρησιμοποιείται από τον ελληνικό στρατό.