Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!

Αυτό ήταν στην ουσία το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει σε όλη την υφήλιο, στους πελάτες μας δηλαδή, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Αυτό ήταν το νόημα του όλου σκηνικού που στήθηκε στη Σαντορίνη, με τον Μητσοτάκη μπροστά και στο φόντο το Αιγαίο, το ηλιοβασίλεμα και την καλντέρα.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτή η χώρα – τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή – οι μόνες σοβαρές προτάσεις που έχει να προσφέρει έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, τις φυσικές ομορφιές, τα ιστορικά μνημεία. Αυτά είναι ο “κράχτης” για να έλθει κάποιος στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου και να αφήσει τα ωραία λεφτουδάκια του.
Αν βάλουμε και ολίγον αγροδιατροφικό τομέα (που τα τελευταία χρόνια έχει μια σχετική άνοδο), τότε έχουμε στα χέρια μας τον απόλυτο μαγνήτη για να έρθει κάποιος τουρίστας στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, όσο κι αν θέλουμε να το… κρύψουμε, το ότι μείναμε πίσω σε άλλους τομείς (όπως ας πούμε στον βιομηχανικό τομέα – δεν έχουμε για παράδειγμα μια ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία ή μια ελληνική βιομηχανία παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας) οφείλεται σε κακές επιλογές των πολιτικών ηγεσιών, που ευνόησαν ξένες λύσεις και όχι τους Έλληνες και το (υγιές) ντόπιο επιχειρείν.

Ευτυχώς όμως για όλους μας τα νέα παιδιά – οι 20άρηδες και 30άρηδες – έχουν και ιδέες και λύσεις και προοπτικές, σχετικές με τις νέες τεχνολογίες, το ίντερνετ, τη βιομηχανία, τους αυτοματισμούς.
Ας ελπίσουμε ότι οι πολιτικές ηγεσίες θα αντιληφθούν επιτέλους ότι δε μας συμφέρει να ψάχνουμε αλλού (ακόμη και για λόγους εθνικής αυτάρκειας) και δε μας συμφέρει να είμαστε αποκλειστικά και μόνο μια χώρα παροχής υπηρεσιών. Ας ελπίσουμε ότι θα καταλάβουν πως θα πρέπει να ενισχυθούν και να διευκολυνθούν με κάθε πρόσφορο τρόπο (χρηματοδοτικό, φορολογικό, ασφαλιστικό κλπ) τα νέα παιδιά που πραγματικά παράγουν κι όχι οι ημέτεροι που αποκλειστικά και μόνο εισάγουν και κονομάνε σε βάρος του συνόλου και του μέλλοντός μας.

Μέχρι όμως να βάλουμε μυαλό και να ενισχύσουμε και άλλους τομείς της Οικονομίας που θα μπορούσαν να μας αναδείξουν ως χώρα, θα είμαστε κολλημένοι στο στάδιο “λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου” και στο κάλεσμα προς τους τουρίστες με το παλιό, γνωστό από τα μπουζούκια, “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”

(…με την ελπίδα ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορωνοϊό)