Κατηγορίες
καιρός

Έρχεται βδομάδα με πολλή ζέστη (αλλά όχι με καύσωνα!)

“Στο μέσον του θέρους ευρισκόμεθα” – όπως θα έλεγε κάποιος που έχει ολίγη ρετρό και ποιητική διάθεση – και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι λογικό να υπάρχουν.
Καύσωνα δεν θα έχουμε (προς απογοήτευση όσων θέλουν “πιασάρικους” τίτλους), ούτε “μάξι”, ούτε “μίνι”, ούτε “μίντι”! Ζέστη όμως θα έχουμε και μάλιστα αρκετή.

Έτσι, για τη βδομάδα που ο Ιούνιος μας αφήνει και ο Ιούλιος έρχεται, οι προβλέψεις λένε πως η θερμοκρασία θα χτυπήσει 35άρια και 36άρια (την Τρίτη) ενώ σχεδόν στο σύνολο των υπόλοιπων ημερών ο υδράργυρος στην περιοχή μας θα δείξει μέγιστες θερμοκρασίες 32 °C ή και 33 °C και ελάχιστες που θα κινούνται μεταξύ 20 °C και 23 °C.

Δυστυχώς οι άνεμοι θα είναι ασθενείς ή θα επικρατεί άπνοια τις ώρες του μεσημεριού, λίγες νεφώσεις προβλέπονται μόνο τα απογεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής ενώ η σχετική υγρασία προβλέπεται να είναι σε κανονικά-υποφερτά επίπεδα.

Οπότε όλα αυτά μαζεμένα μας – οι προβλέψεις δηλαδή που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας – δίνουν ημέρες που θα κυλήσουν με ζέστη και το μόνο που πρέπει να κάνουμε θα είναι πολλά νερά και λίγη υπομονή. Άλλωστε, καλοκαίρι είναι…


Όσον αφορά τους δημιουργούς τίτλων ειδήσεων σε τηλεοράσεις, εφημερίδες, ραδιόφωνα και ίντερνετ που πάντα παίζουν με τις λέξεις (μπας και τσιμπήσει κάποιος), αντιγράφουμε αυτό που γράφει στο site του ο Θ. Κολυδάς:

“Σύμφωνα με την ελληνική μετεωρολογική πρακτική, στην ΕΜΥ χαρακτηρίζουμε ως «καύσωνα» τις περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών όταν συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια:

1. Η μέγιστη θερμοκρασία σε συνοπτικούς ή αεροναυτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.
2. Η ελάχιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.
3. Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό.
4. Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.”