Μια είδηση που βγήκε από τη συνάντηση του δημάρχου Αλεξάνδρειας με τον υφυπουργό Θ. Καράογλου ήταν ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας θα προβεί στην αναζήτηση των αποφάσεων της τότε Κοινότητας Πλατέος (που “διάδοχός” της σήμερα είναι ο Δήμος Αλεξάνδρειας) και άλλων συμφωνιών που είχαν γίνει τότε, βάσει των οποίων στη δεκαετία του 1960 παραχωρήθηκαν στην νεοϊδρυθείσα τότε (κρατική) ΕΒΖ εκτάσεις του Αγροκτήματος Πλατέος στις οποίες χτίστηκε η μονάδα παραγωγής στο Πλατύ.
Όπως είπε ο δήμαρχος, αν από την ανακίνηση του θέματος αποδειχθεί πως υπάρχει ζήτημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης, τότε ο Δήμος Αλεξάνδρειας σκοπεύει να ζητήσει την επαναφορά σε δημοτικό καθεστώς και πως θα επιχειρηθεί – πράγμα δύσκολο, όπως επεσήμανε – η επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΕΒΖ.
“Θα ζητήσω την επαναφορά σε δημοτικό καθεστώς και θα δούμε πλέον εμείς εδώ, τοπικά, πως μπορούμε και αν μπορούμε να το θέσουμε σε λειτουργία. Κάτι πολύ δύσκολο, που όμως θα το επιχειρήσουμε, δεν θα αφήσουμε αυτός ο τεράστιος πλούτος και αυτό το διαμάντι της τοπικής οικονομίας να πάει χαμένο στα χέρια κάποιου ιδιώτη, αγνοώντας την ωφέλειά του” είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς εκτάσεων που κάποτε είχαν παραχωρηθεί “καλή τη πίστη” σε κρατικές υπηρεσίες, οργανισμούς και επιχειρήσεις είναι ένα θέμα στο οποίο είχαμε αναφερθεί πριν από χρόνια μέσα από την Περισκόπηση.
Η ιστορία με την παραχώρηση έκτασης στην ΕΒΖ για την ανέγερση εργοστασίου (δείτε εδώ κάτι που είχαμε γράψει σχετικά πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάζοντας και ένα έγγραφο της εποχής εκείνης) θυμίζει έντονα την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων εντός αστικών περιοχών στην (τότε κρατική) Αγροτική Τράπεζα, με σκοπό να δημιουργηθούν υποκαταστήματα που θα εξυπηρετούσαν τους αγρότες σε όλη τη χώρα.
Οι εκτάσεις αυτές (στις οποίες τα χρόνια που ακολούθησαν χτίστηκαν υποκαταστήματα) έχουν περάσει σε ιδιώτες με την πώληση κρατικών επιχειρήσεων και τραπεζών σε αυτούς.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμη δεν είναι επίσημα ευρέως γνωστό, με κάποιο χαρτί ή με κάποια δικαστική ή άλλη απόφαση, τι γίνεται με αυτές τις εκτάσεις.
Αυτό πολύ απλά επειδή κανείς “δεν έψαξε” ποτέ αν οι σημερινοί Δήμοι εξακολουθούν έχουν κάποια δικαιώματα που πιθανόν να προκύπτουν βάσει των συμφωνιών παραχώρησης (προς το κράτος και όχι προς τους ιδιώτες) που είχαν γίνει πριν από 50, 60 ή και περισσότερα χρόνια (αν και λογικά είναι πολύ δύσκολο να έχουν δικαιώματα – αφού έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα…).