Κατηγορίες
βιομηχανία Κοινότητα Πλατέος Πλατύ

ΕΒΖ – μια “κλεφτή” ματιά στην αρχή του εργοστασίου Πλατέος

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΕΒΖ έχουν προκαλέσει σειρά συζητήσεων όχι μόνο μεταξύ των αγροτών – τευλοπαραγωγών της περιοχή μας αλλά και μεταξύ όλων μας.
Που θυμόμαστε ιστορίες που ακούσαμε από παλαιότερους ημών ή που είδαμε οι ίδιοι να εκτυλίσσονται μπροστά μας τα τελευταία χρόνια.

Όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει στην Περισκόπηση, η ιστορία της ΕΒΖ είναι μια ιστορία μοναδική για διάφορους λόγους, μεταξύ αυτών για το γεγονός ότι καταφέραμε να καταστρέψουμε έναν μονοπωλιακό γίγαντα.
Η ίδια ιστορία όμως είναι και μια ιστορία που μας πάει πολλά χρόνια πίσω, όταν η χώρα βρισκόταν σε φάση ανάκαμψης από τον καταστροφικό για αυτή Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο.

Η μια συζήτηση λοιπόν έφερε την άλλη και πριν από λίγες ημέρες συζητούσα με έναν καλό φίλο, το αρχείο του οποίου είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ και η δουλειά που κάνει ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ (προσωπικά αναμένω να τη δω δημοσιευμένη, γιατί έχει τεράστια σημασία για τον τόπο μας).

Με τον φίλο αυτό πότε συμφωνούμε και πότε διαφωνούμε, σε διάφορα θέματα που κατά καιρούς έχουμε συζητήσει. Συμφωνούμε όμως απόλυτα σε κάτι: στο ότι πρέπει να καταγραφούν και να δημοσιευτούν κάποια στιγμή όσα όλοι μας γνωρίζουμε για την περιοχή μας μέσα από αρχεία-έγγραφα-δημοσιεύσεις-αφηγήσεις παλαιοτέρων, ώστε να μη χαθούν και να μείνουν για να τα μάθουν και οι νεώτεροι.

Μου έστειλε μια σειρά από έγγραφα και δημοσιεύσεις σχετικά με την Ιστορία της ΕΒΖ.

Σήμερα θα σας παρουσιάσω δυο από τα αρχεία που μου έστειλε, μας έρχονται από το 1961 και σχετίζονται με τη δημιουργία του εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ. Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Ελληνικός Βορράς και ένα έγγραφο της τότε Διεύθυνσης Γεωργίας του Νομού Ημαθίας.