Κατηγορίες
Κοινότητα Πλατέος τοπική επικαιρότητα

Στον ΤΟΕΒ Αλεξάνδρειας κάτοικοι του Πλατέος για τους ορυζώνες κοντά στον αστικό ιστό

Στον ΤΟΕΒ Αλεξάνδρειας βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου κάτοικοι του Πλατέος ώστε να ενημερωθούν αλλά και να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι ήδη προετοιμάζονται για τη νέα καλλιεργητική περίοδο ορυζώνες πάρα πολύ κοντά στον οικιστικό ιστό στο Πλατύ.

Αν κρίνουμε από την επιστολή Γκυρίνη προς τον ΥΠΑΑΤ Μ. Βορίδη για το ίδιο θέμα (δείτε ΕΔΩ) αλλά και από αυτά που ακούσαμε στον ΤΟΕΒ Αλεξάνδρειας, το θέμα εκτός από μεγάλο και σοβαρό, είναι και δυσεπίλυτο. Αιτία το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να θέτει ακριβή και ασφαλή όρια – αποστάσεις μεταξύ καλλιεργειών που αποτελούν εστία κουνουπιών και κατοικημένων περιοχών.

Εξαιτίας λοιπόν της έλλειψης νομοθεσίας η “καυτή πατάτα” (που είναι η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία) πέφτει

  • στις Περιφέρειες. Αυτές όμως δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αεροψεκασμούς πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές – που κατά τα φαινόμενα είναι και οι πιο αποτελεσματικοί.
  • στους Δήμους. Οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν με τα μέσα που έχουν, όσα λεφτά κι αν ρίξουν, ενώ οι επίγειοι ψεκασμοί πιθανόν να αποδίδουν σε αστικές περιοχές – σίγουρα όμως όχι στα χωράφια.
  • στους ΤΟΕΒ, που επί της ουσίας υποχρεούνται να δώσουν νερό στους πελάτες τους που είναι οι αγρότες, αλλιώς θα δουν αγωγές και μηνύσεις να κατακλύζουν τα γραφεία τους.
  • στους αγρότες, οι οποίοι αγοράζουν ή ενοικιάζουν αγροτεμάχια για συγκεκριμένο σκοπό (καλλιέργεια ρυζιού) αλλά επαφίεται στην καλή τους διάθεση αν τελικά θα καλλιεργήσουν ή όχι.
  • στους κατοίκους περιοχών όπως ο Δήμος Αλεξάνδρειας, οι οποίοι μένουν στην ουσία ξεκρέμαστοι και χωρίς ουσιαστική προστασία από τα κουνούπια.

Η αύξηση των στρεμμάτων στα οποία καλλιεργούνται ρύζια στην περιοχή μας είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Το ίδιο όμως αδιαμφισβήτητη είναι και η ανάγκη να γίνουν άμεσα οι νομοθετικές εκείνες παρεμβάσεις βάσει των οποίων θα καθορίζονται σαφώς τα ασφαλή όρια – αποστάσεις μεταξύ καλλιεργειών που δημιουργούν πρόβλημα (όπως η καλλιέργεια ρυζιού) και οικισμών. Το αν ένας ΤΟΕΒ πήρε μια απόφαση που γράφει 50, 100 ή 200 μέτρα δεν λέει τίποτε απολύτως στον κόσμο, αφού την απόφαση δε συνοδεύει κάποια εξειδικευμένη και σοβαρά τεκμηριωμένη μελέτη.

Πάντως θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις, αφού όπως φαίνεται – και μια βόλτα στα χωράφια της περιοχής που προετοιμάζονται ήδη, αρκεί να το καταδείξει – το Πλατύ δεν θα είναι το μοναδικό κοντά στο οποίο φέτος θα δούμε ορυζώνες.