Κατηγορίες
γνωρίζατε ότι

Γνωρίζατε ότι… (τα είδη φυτών και ζώων υπάρχουν στο δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα)

Γνωρίζατε ότι στην περιοχή που εποπτεύει ο Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, μεταξύ άλλων και σε αυτή του δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, έχουν καταγραφεί πάνω από 370 είδη φυτών, 50 είδη θηλαστικών, 27 είδη αμφίβιων και ερπετών, περισσότερα από 50 είδη ψαριών των εσωτερικών νερών και της θάλασσας και 65 είδη ασπόνδυλων;;

Κάποια από τα φυτά ή τα ζώα είναι προστατευόμενα (όπως ο κρίνος της θάλασσας, η φτέρη του νερού και το νεροκάστανο) ενώ άλλα όχι και υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς σε πολλά σημεία της προστατευόμενης περιοχής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον ιστότοπο του Φορέα, η περιοχή είναι παγκόσμιας ορνιθολογικής σημασίας γιατί σε αυτή σταθμεύουν, φωλιάζουν ή ξεχειμωνιάζουν σημαντικοί πληθυσμοί σπάνιων πουλιών. Έχουν καταγραφεί 299 είδη πουλιών – δηλαδή το 66% των ειδών που έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα στην Ελλάδα- από τα οποία τα 106 είδη φωλιάζουν.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά είδη που βρίσκουμε είναι τα φλαμίνγκος (ή φοινικόπτερα), τα οποία την κατάλληλη εποχή μπορούμε να τα δούμε και από το παρατηρητήριο που βρίσκεται κοντά μας, στη Νέα Αγαθούπολη. Μια επίσκεψη, όχι μόνο για τα φλαμίνγκος θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους και την προτείνουμε!

flamingosforeas