Κατηγορίες
Ελλάδα προσφυγικό - μεταναστευτικό

Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα νησιά του Αιγαίου για το μεταναστευτικό – προσφυγικό

Μεγάλες ήταν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό – προσφυγικό που έγιναν την Τετάρτη 22 Ianoyar;IOY 2020 σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λέρο, που συνδυάστηκαν με τη γενική απεργία που είχε προκηρυχθεί.

Βασικό αίτημα των ανθρώπων των νησιών είναι να βρεθεί άμεσα λύση ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά από τους μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και να κλείσουν οι δομές που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία πενταετία.

Μεταξύ άλλων οι νησιώτες ζητούν (πέραν του κλεισίματος των υφιστάμενων δομών) η Frontex να επιχειρεί προληπτικά στα τουρκικά παράλια, να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί για δημιουργία νέων δομών στα νησιά του Αιγαίου, να γίνει έλεγχος των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στις περιοχές τους, να υπάρξουν μέτρα στήριξης των νησιών που έχουν πληγεί από το θέμα. Επισήμαναν δε ότι το πρόβλημα δεν είναι τοπικό αλλά εθνικό και πανευρωπαϊκό.

Οι συγκεντρώσεις και η απεργία είχαν τη στήριξη των Δήμων, της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, σωματείων και φορέων που δραστηριοποιούνται στα νησιά.