Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Τα… πατροπαράδοτα των Χριστουγέννων (κάναμε και έρευνα!!)

Χωρίς περιστροφές, μπαίνουμε στο θέμα απευθείας: τις τελευταίες ημέρες μας είχαν πρήξει το συκώτι τα κανάλια και τα sites για το τραπέζι των Χριστουγέννων. Πόσο θα κοστίσει, τι θα περιλαμβάνει, πόσο πιο φτηνό ή πιο ακριβό από πέρυσι είναι…
Μέχρι εδώ όλα καλά και κατανοητά. Ενδιαφέρει πολύ κόσμο η συγκεκριμένη θεματολογία.

Το θέμα προκύπτει από αυτά που αναφέρονται στα ρεπορτάζ καναλιών και sites, που θέλουν να μας παρουσιάζουν (χρόνια τώρα) χριστουγεννιάτικες αμερικανιές ως ελληνικά έθιμα. Για παράδειγμα, μας κούρασαν με την τιμή της … “πατροπαράδοτης γαλοπούλας”!!


Πόσο “πατροπαράδοτη” είναι μωρέ η γαλοπούλα;;; Θα μας τρελάνετε;;;
Άλλα πράγματα θυμόμαστε οι περισσότεροι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των γιαγιάδων μας, σίγουρα όχι γαλοπούλα γεμιστή!

Κάναμε μια σχετική έρευνα, ώστε να διαπιστώσουμε αν η γαλοπούλα είναι τελικά πατροπαράδοτη και εμείς το έχουμε χάσει εντελώς.
Έρευνα ανωτάτου επιπέδου, με σοβαρό ερωτηματολόγιο. Ερωτηθέντες ήταν φίλοι και γνωστοί μικρασιάτες, ντόπιοι, βλάχοι, πόντιοι, δυο σαρακατσάνοι και ένας ηπειρώτης.
Και το ερώτημα ήταν ένα και ξεκάθαρο: τρώγατε την “πατροπαράδοτη” γαλοπούλα τα Χριστούγεννα στη γιαγιά ή στη μάνα σας;;;;

Οι απαντήσεις ήταν ενδεικτικές του κατά πόσον “πατροπαράδοτη” είναι η εισαγόμενη με το στανιό στο τραπέζι μας γαλοπούλα: στο 99,99% οι απαντήσεις κινούνταν στο πνεύμα του “τι μ@λακίες ρωτάς;; Εμείς δεν είχαμε τέτοιο πράμα”.

γαλοπούλα Τράμπ

Και απαριθμούνταν, ανάλογα την περιοχή καταγωγής, κυρίως χοιρινό κρέας, κοτόπουλο ή μοσχαρίσιο κρέας και σε δεύτερο πλάνο αρνί, κατσίκι και ένας με είπε για αγριογούρουνο (όποτε το είχαν είχε λέει τρελό πάρτι ο παππούς του).

Γαλοπούλα πουθενά…

Την πιο ωραία απάντηση την έδωσε ο φίλος Σάκης (με καταγωγή από τη Μικρασία): “Ποια γαλοπούλα ρε, μη λες μ@λακίες! Εγώ θυμάμαι όταν ήμουν μικρός είχε η κυρά Μαρίκα η γειτόνισσα γαλοπούλες που γύριζαν άνετα στην αυλή γιατί κανείς δεν έδινε σημασία, και στο τέλος τις περισσότερες τις χάναμε από βαθιά γεράματα…