Κατηγορίες
διεθνή Ευρωπ. Ένωση

Πορεία αποχώρησης από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο – με το βλέμμα προς το WAB και τη Σκωτία

Οι εκλογές της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου στη Βρετανία φαίνεται πως έδωσαν τέλος σε μια ιστορία που κρατάει από το 2016 και έχει σχέση με το Brexit και τις ισορροπίες στην πολιτική ζωή της χώρας αυτής.

Ο Μπόρις Τζόνσον (Boris Johnson) κέρδισε τις εκλογές και αύξησε τον αριθμών των εδρών που το κόμμα του (οι συντηρητικοί) είχαν στη Βουλή των Κοινοτήτων ενώ το Εργατικό Κόμμα, του Κόρμπιν (Jeremy Corbyn), υπέστη δεινή ήττα. Στην ουσία οι Βρετανοί ψήφισαν τον Τζόνσον για να τους βγάλει από την ΕΕ και γύρισαν την πλάτη σε όσους είχαν διφορούμενη στάση για το θέμα – αφού βασικό διακύβευμα των εκλογών ήταν η πορεία της χώρας τους εντός ή εκτός ΕΕ.

Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν μια χώρα στην οποία η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι αποφασισμένη αν προχωρήσει στο διαζύγιο με την ΕΕ και να πάει προς… άλλες Πολιτείες.

Όμως αυτοί που γνωρίζουν λένε επίσης ότι μπορεί να πράγματα να γίνονται λίγο πιο εύκολα για τον Τζόνσον στο θέμα του Brexit (αφού το αποτέλεσμα τον δικαιώνει και του δίνει το “ΟΚ” για να το προχωρήσει), όμως το θέμα είναι τι θα γίνει με τα ανεβασμένα στις εκλογές κόμματα της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας (και στις δυο περιοχές οι κάτοικοι είναι κατά της εξόδου από την ΕΕ, σε κάθε περιοχή για ξεχωριστούς λόγους).

Τα βλέμματα όλων λοιπόν είναι πλέον στραμμένα στο Withdrawal Agreement Bill (που είναι ο νόμος με τον οποίο ο Johnson θα οδηγήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτός ΕΕ) αλλά και στο πόσο “Ηνωμένο” θα είναι το Βασίλειο λόγω της πορείας αποχώρησης από την ΕΕ που έβαλαν οι εκλογές στη χώρα.