Κατηγορίες
διεθνή Ελληνοτουρκικά

Οι Τούρκοι δεν ξεκίνησαν την ιστορία με τη Λιβύη από… χόμπι!

Μεγάλη πλάκα έχουν οι κάθε είδους ειδικοί και … “ειδικοί” που εμφανίζονται σωρηδόν τις τελευταίες ημέρες στα κανάλια και λένε τη μια π@π@ριά πίσω απ’ την άλλη σχετικά με το θέμα της υπογραφής του Μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και μιας εκ των Κυβερνήσεων της Λιβύης.

Βασικό λάθος των περισσοτέρων είναι ένα: θεωρούν πως οι Τούρκοι δεν θα θέσουν σε ισχύ τη συμφωνία και πως κάποια στιγμή θα σταματήσουν. Μέγα λάθος. Από την ώρα που ο Ερντογάν προχώρησε στην υπογραφή (έστω και με αυτή την κυβέρνηση της Λιβύης) του Μνημονίου, θα το εφαρμόσει.

Διαχρονικά οι Τούρκοι ποτέ δεν κάνουν κάτι αν πρώτα δεν το έχουν μελετήσει για καμιά δεκαριά (το λιγότερο) χρόνια κι αν το αποτέλεσμά του δεν έχει βάθος 20ετίας (το λιγότερο επίσης). Ποτέ δεν ξεκινούν κάτι έτσι, για την πλάκα τους ή από χόμπι.

Γιαυτό άλλωστε και η πρεμούρα του Ερντογάν να το φέρει στη Βουλή του άμεσα προς επικύρωση – μια ιστορία που ήδη έγινε.

Επόμενοι στόχοι του είναι δυο:
1. να περάσει από τη Βουλή της Λιβύης για να αποκτήσει το έγγραφο πλήρη ισχύ (η Βουλή βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Χαφτάρ, του αντίπαλου της Κυβέρνησης με την οποία υπέγραψε ο Ερντογάν – όμως, με τη ρευστότητα που υπάρχει μπορεί να τα δούμε όλα).
2. να το στείλει στον ΟΗΕ, ώστε να αποκτήσει ένα “πάτημα” επάνω στο οποίο θα βασίζεται στο μέλλον.

Ας κόψουν λοιπόν τις π@π@ριές οι… “ειδικοί” (και όχι μόνο αυτοί) κι ας πούνε την αλήθεια στον κόσμο για το τι συμβαίνει και τι θα συμβεί.
Εδώ και δεκαετίες η Τουρκία έχει επιλέξει έναν άσχημο δρόμο, αυτόν της καταπάτησης κάθε έννοιας δικαίου. Και φυσικά δεν ενδιαφέρεται ούτε για το Διεθνές Δίκαιο ούτε για το Δίκαιο της Θάλασσας. Κι από τη στιγμή που έκανε συγκεκριμένα βήματα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, αυτό σημαίνει πως σκοπεύει να τα ολοκληρώσει. Με οριοθετήσεις, προκλήσεις, έρευνες, γεωτρήσεις κλπ κλπ.

Οι δικοί μας πρέπει να έχουν τα μάτια ανοιχτά και να λένε στον κόσμο τι πραγματικά συμβαίνει. Γιατί ξαναλέμε, στην περίπτωση της στραβής, πάλι μόνοι μας θα είμαστε…!!!

* και μια υποσημείωση: αν ανοίξει κανείς ένα βιβλίο Ιστορίας, θα δει πως οι Τούρκοι παίρνουν φόρα όταν στην Αμερική υπάρχει αναταραχή. Το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ θέλει να παραπέμψει τον κολλητό του Ερντογάν, τον Τράμπ, για κατάχρηση εξουσίας.