Κατηγορίες
κοινωνία

Τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο

Για τον αντικαπνιστικό νόμο τα έχουμε πει, μην τα ξαναλέμε και γινόμαστε κουραστικοί. Είναι άδικος, όποιος θέλει ας καπνίσει (κακό του κεφαλιού του…) αλλά θα πρέπει τα μαγαζιά – τουλάχιστον – να μπορούν ελεύθερα να επιλέξουν αν θα θέλουν να είναι σημεία που απαγορεύεται ή επιτρέπεται το κάπνισμα.

Όμως επειδή τέτοια ιστορία δεν πρόκειται να γίνει, ας δούμε την τελευταία εξέλιξη:

δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για τα πρόστιμα.

  • Το πενηντάρικο για τον καπνιστή γίνεται κατοστάρικο και ισχύει παντού, σε όποιο χώρο απαγορεύεται το κάπνισμα (άπαντες οι κλειστοί χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος κάθε εμβαδού και οι κλειστοί χώροι εργασίας, οι δημόσιοι χώροι εργασίας, οι χώροι αναμονής σε δημόσιες υπηρεσίες όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι σταθμοί μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμανιών, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών).
  • Το πεντακοσάρικο ισχύει για τους υπεύθυνους χώρων μέχρι 100 τετραγωνικά μέτρα. Αν ο χώρος είναι πάνω από 100 τετραγωνικά μέτρα τότε το πρόστιμο γίνεται δυο χιλιάρικα – μέχρι που τέταρτη υποτροπή που κάθε φορά ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ. Στην 5η υποτροπή το πρόστιμο γίνεται 10.000 ευρώ και ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του χώρου.
  • Ξενυχτάδικα και χώροι εστίασης εμβαδού άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων θα πληρώσουν πρόστιμο που ξεκινά από τα 6 χιλιάρικα και ανεβαίνει για κάθε υποτροπή κατά 1.000 ευρώ.
  • Όσοι καπνίζουν σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους που συναθροίζονται ανήλικοι (σχολεία, παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές κλπ) αντί για 100 θα πληρώνουν 200 ευρώ.

Επίσης, αν βρεθεί καπνιστής μέσα σε αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνουν παιδιά μέχρι 12 ετών, τότε το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ.