Κατηγορίες
Οικονομία

Σκέψεις για διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο

Η εφημερίδα Καθημερινή γράφει πως είναι υπό σκέψη διαγραφή χρεών – από πρόστιμα και διάφορες οφειλές – προς το Δημόσιο και θα αφορά όσους χρωστάνε κάτω από δέκα (10) ευρώ.

Κάθισαν και το σκέφτηκαν σωστά το θέμα, επειδή υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα που χρωστάνε πραγματικά “ψιλά”: άλλος 0,01 ευρώ, άλλος 2 ευρώ ξεχασμένα απ’ τον καιρό του Νώε, άλλος επειδή πλήρωσε μια μια μέρα καθυστέρηση και του χρέωσαν 20 και 30 λεπτά χωρίς να το πάρει είδηση κλπ κλπ.

Κάθισαν λοιπόν και είδαν πως στην ουσία κοστίζουν πιο πολύ
• η διαδικασία για να ειδοποιηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι,
• οι εργατοώρες που χάνονται (και για τον οφειλέτη αλλά και για το Δημόσιο),
• οι μετακινήσεις, ειδικά στην περιφέρεια, όταν υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να λυθεί από κοντά (παράδειγμα το δρομολόγιο Αλεξάνδρεια – Βέροια μέχρι την Εφορία – επιστροφή στην Αλεξάνδρεια)

Για τους παραπάνω λόγους φαίνεται πως υπάρχει το ενδεχόμενο να εισαχθεί στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο μια τροπολογία με την οποία θα διαγράφονται ποσά μέχρι δέκα ευρώ.
Αν τελικά προχωρήσει το θέμα, πάνω από 500.000 οφειλέτες δεν θα έχουν πλέον οφειλές αυτού του μεγέθους ενώ θα είναι και μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Να σημειωθεί πως πολλές από τις οφειλές τέτοιου τύπου (€ 0,01 – € 0,15 κλπ κλπ) δημιουργούνται καθημερινά, επειδή στις πιο πολλές περιπτώσεις αυτοί που συναλλάσσονται με το Δημόσιο αργούν 1-2 μέρες να καταβάλλουν τα ποσά που πρέπει (ή τα καταβάλλουν μέσω web banking αλλά είναι απόγευμα ή βράδυ της τελευταίας ημέρας και τα λεφτά “δεν φαίνονται” παρά μόνο την επόμενη ημέρα) και στο τέλος εμφανίζονται ως οφειλέτες…