Κατηγορίες
πολιτισμός - παράδοση - ψυχαγωγία

H Όπερα “Διδώ και Αινείας” την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στο Χώρο Τεχνών (Βέροια)

Είσοδος ελεύθερη

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Διεύθυνση Τουρισμού και Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, ο Δήμος Βέροιας και η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας θα παρουσιάσουν την όπερα «Διδώ και Αινείας» του Henry Purcell την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, στις 20.00, στο Χώρο Τεχνών Βέροιας (Παύλου Μελά & Μπιζανίου).


H Όπερα «Διδώ και Αινείας» του Henry Purcell μετά την εξαιρετική επιτυχία της στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την St. Petersburg Chamber Opera θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα σε ξεχωριστούς χώρους στην Περιφέρεια μας. Πρώτος σταθμός ο Χώρος τεχνών Βέροιας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Η Όπερα «Διδώ και Αινείας» του Henry Purcell είναι μια παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με 40 εξαιρετικούς καλλιτέχνες, μουσικούς, χορωδούς και λυρικούς τραγουδιστές από την Θεσσαλονίκη. Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη, στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών το Μάρτιο του 2018 για 9 sold out παραστάσεις.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση της παράστασης υπογράφει ο Θανάσης Κολαλάς.

Φέτος η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Λίζας Ξανθοπούλου.

Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Κυανίδης, τα κοστούμια η ιδρυτής και πρώτη Πρόεδρος της Όπερας Θεσσαλονίκης Ιωάννα Μανωλεδάκη και την σκηνογραφία ο Αθανάσιος Κολαλάς.
Ένα από τα γνωστότερα έργα του Άγγλου συνθέτη, η Όπερα «Διδώ και Αινείας» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1689, στο Josias Priest’s girls’ school στο Λονδίνο και από τότε παρουσιάζεται, σε σταθερή βάση, σε όλα τα μεγάλα θέατρα.

Η παράσταση

Στο παλάτι της Καρχηδόνας, η βασίλισσα Διδώ είναι ανήσυχη, ο έρωτάς της για τον Τρώα ήρωα Αινεία είναι μεγάλος, όμως έχει άσχημο προαίσθημα για το μέλλον της. Η Μπελίντα, Κυρία επί των τιμών της, προσπαθεί να την ηρεμήσει. Έρχεται ο Αινείας και κανονίζουν το γάμο τους, η Διδώ πρόσκαιρα ξεχνάει τις ανησυχίες της! Όμως, παράλληλα, σε μια σκοτεινή σπηλιά, οι Μάγισσες σχεδιάζουν την καταστροφή της βασίλισσας και της Καρχηδόνας…

Καλούν τα πνεύματα του κακού και τους λένε το σχέδιο: Ένα πνεύμα θα εμφανιστεί στον Αινεία με την μορφή του Ερμή, μεταφέροντας του ψεύτικη διαταγή του Δία, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει την Καρχηδόνα και την Διδώ για να φύγει με τον στόλο του για την Ιταλία όπου και θα ιδρύσει τη Νέα Τροία! Δηλαδή, τη Ρώμη! Οι Μάγισσες θα βάλουν φωτιά στην Καρχηδόνα και θα βυθίσουν τον στόλο του Αινεία! Στο δάσος κατά την διάρκεια της γιορτής για τον επικείμενο γάμο, οι Μάγισσες δημιουργούν μια καταιγίδα! Φεύγουν όλοι…

Το σκοτεινό πνεύμα εμφανίζεται στον Αινεία μεταφέροντας του τη δήθεν διαταγή του Δία! Εκείνος θλιμμένος, υπακούοντας, αποχαιρετά την αγαπημένη του! Η Διδώ συντετριμμένη οδηγείται προς το τέλος της …

Συντελεστές
Μουσική Διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου
Σκηνοθεσία- κινησιολογία: Δημήτρης Κυανίδης
Κοστούμια: Ιωάννα Μανωλεδάκη
Καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής – σκηνικά: Αθανάσιος Κολαλάς
Μουσική Διεύθυνση Χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου
Διδώ: Σοφία Μητροπούλου
Αινείας: Armando Puklavec
Μάγισσα: Ισμήνη Γιαννάκη
Μπελίντα: Ιωάννα Κυρικλίδου
Πνεύμα: Θανάσης Σαχπατζίδης
Χορωδία: Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Τσέμπαλο: Σεβαστιανός Μοτορίνος
Σχεδιασμός αφίσας: Αλεξία Βαλταδώρου
Παραγωγή: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Με τη συνεργασία: της Διεύθυνσης Τουρισμού Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας, του Δήμου Βέροιας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας.

Πληροφορίες
Χώρος Τεχνών Βέροιας (Παύλου Μελά & Μπιζανίου).
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019
Ώρα έναρξης: 20.00
Είσοδος ελεύθερη, με αριθμημένες προσκλήσεις, οι οποίες θα διατίθενται από την Παρασκευή 18/10/2019 από τα παρακάτω σημεία:
Χώρος Τεχνών, Γραφείο Προγραμματισμού (1Ος όροφος) Νανά Καραγιαννίδου, τηλ 2331078120-22 και Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη (1ος όροφος) Μιμή Γαλοπούλου, 2331350194