Κατηγορίες
παιδεία

Φοιτητική κατοικία: πρόβλημα, ανάλογα με την πόλη και τις απαιτήσεις

Για μια ακόμη χρονιά οι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο πρόβλημα: αυτό της εξεύρεσης στέγης για τα παιδιά τους που έχουν περάσει σε κάποια σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπου να ‘ναι ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και το πρόβλημα επιτείνεται αφού τα ενοίκια αναμένεται να είναι αυξημένα λόγω και του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ειδικά σε πόλεις και συνοικίες που το Airbnb κάνει … θραύση.

Δεν είναι λίγες – και γνωστές σε όλους μας – οι περιπτώσεις γονέων που τα προηγούμενα χρόνια (δεδομένης και της κρίσης που σοβεί ακόμη) επέλεξαν να μη στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν ή περιπτώσεις που το μηχανογραφικό συμπληρώνονταν όχι με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των παιδιών ή τις επιθυμίες τους να ακολουθήσουν τα μαθήματα κάποιας σχολής αλλά συμπληρώνονταν με βάση την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας (κοντινές πόλεις, πόλεις που υπήρχε κάποιος στενός συγγενής κλπ).

Το πρόβλημα είναι έντονο σε πόλεις που δεν υπάρχουν πολλά ακίνητα προς ενοικίαση ενώ κάποιες γειτονιές που ήταν πραγματικές φοιτητο-γειτονιές αλλάζουν σταδιακά χαρακτήρα.
Πάντως το καλό και σχεδιασμένο σωστά ψάξιμο φέρνει σίγουρα αποτελέσματα ενώ η επιλογή περιοχών που είναι σε κάποια απόσταση από τα Πανεπιστήμια και τις σχολές (με καλή σύνδεση με ΜΜΜ) αποτελεί μονόδρομο και ίσως την πιο ικανοποιητική λύση για γονείς και παιδιά.