Όπως έγραφα ΕΔΩ, μετά από τις εκλογές (και την ανακοίνωση των σταυρών προτίμησης κάθε υποψηφίου βουλευτή) θα αρχίσουν τα όργανα στη Νέα Δημοκρατία. Μια ΝΔ που βγήκε εμφανώς και αναμφισβήτητα λαβωμένη από τις δημοτικές εκλογές – στις οποίες ήταν 3 κομμάτια το λιγότερο!
Το όλο θέμα θα πάει λίγο πίσω χρονικά για δυο βασικούς λόγους: για το 18,31% που τοπικά είναι η διαφορά με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ (10 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το αποτέλεσμα πανελλαδικά) και λόγω του ότι πρέπει να δοθεί και λίγος χρόνος για να γίνει απολύτως κατανοητό το αποτέλεσμα και οι απαιτήσεις που δημιουργούνται από αυτό.
Τι γίνεται όμως στον ΣΥΡΙΖΑ;
Από το πρωί της Δευτέρας και μετά υπάρχουν πολλά σχόλια που συσχετίζουν τις εθνικές εκλογές (και το 26% σε επίπεδο Δήμου Αλεξάνδρειας) με τις δημοτικές εκλογές και τις επιλογές που έγιναν.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που – κακώς – κάνουν συγκρίσεις μεταξύ των δυο αποτελεσμάτων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι δημοτικές εκλογές.
Το σκεπτικό πάντως, όπως μου το ανέλυσε ένας φίλος γνωστός ΣΥΡΙΖΑίος της περιοχής, είναι σχετικά απλό:
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μου είπε, βγήκε από τις δημοτικές εκλογές χωρίς να έχει πλέον εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο. Με την έννοια του ότι κανένα κομματικό στέλεχος δεν εξελέγη (τους λόγους μου τους ανέλυσε, αλλά δεν είναι της παρούσης να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση τώρα).
Με δεδομένο ότι στις εθνικές εκλογές το ΚΙΝΑΛ πήρε περίπου 2400 ψηφοδέλτια και η παράταξη του ΚΚΕ στις δημοτικές πήρε 800 ψηφοδέλτια και εξέλεξε έναν δημοτικό σύμβουλο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίσταζε τον Μάιο και κατέβαζε δικό του ψηφοδέλτιο στις δημοτικές, δεν θα εξέλεγε δικό του σύμβουλο;;; με ρώτησε.
“Ακόμη και το 1/6 των ψήφων που πήρε τον Ιούλιο να έπιανε τότε (δηλαδή 1100), θα είχε εκλέξει σίγουρα έναν σύμβουλο (και ίσως και δεύτερο λόγω υπολοίπων από τη β´ κατανομή)” μου είπε και συνέχισε:
“Σε λέω, για χάρη της συζήτησης, ότι δεν μπορεί και οι 6600 να είναι όλοι ΣΥΡΙΖΑ. Και άντε οι μεταγραφές του ψηφοδελτίου να έφεραν και λίγο κόσμο. Όμως αυτό το 1/6 δεν θα ψήφιζε ένα ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές;;;” Και κάπου εκεί έληξε η κουβέντα μας.
Εγώ ξαναλέω: η βάση του σκεπτικού είναι λάθος, γιατί οι δημοτικές είναι άλλο πράγμα, δεν έχουν καμιά σχέση με τις εθνικές εκλογές. Αλλιώς ψηφίζουμε στις δημοτικές, αλλιώς στις εθνικές. Είναι δεδομένο αυτό αναμφισβήτητο.
Οι αριθμοί όμως του φίλου μου του ΣΥΡΙΖΑίου του βγαίνουν όταν τα ζυγίζει τα πράγματα. Και επιμένει στο σενάριο του…
(το γραφικό της ανάρτησης του το έταξα, επειδή όπως μου είπε “τα ζύγισε” τα πράγματα)