Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα Ημαθία

Βαριές οι συνέπειες στην αγροτική παραγωγή και στην Οικονομία της Ημαθίας από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας της Τετάρτης

Μεγάλες φαίνεται πως είναι οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στην αγροτική παραγωγή της Ημαθίας.

Το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε την Ημαθία το βράδυ της Τετάρτης 11 Ιουλίου προκάλεσε ζημίες που σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν και ως μη αναστρέψιμες, αφού δεν επλήγησαν μόνο καρποί δενδρωδών καλλιεργειών αλλά και τα ίδια τα δένδρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε κάποιες φάρμες με μικρά σε ηλικία δένδρα, αυτά έχουν στην κυριολεξία βρεθεί στο έδαφος.

Η χαλαζόπτωση, οι ισχυροί άνεμοι και η δυνατή βροχή έπληξαν τις αγροτικές καλλιέργειες της Ημαθίας, φυτικό κεφάλαιο και εγκαταστάσεις, στο σύνολό τους. Σε άλλες περιοχές χτύπησε το χαλάζι, σε άλλες οι ισχυροί άνεμοι, σε άλλες η βροχή ή συνδυασμός κάποιων.

Όπως και να ‘χει, σε συνομιλίες που είχα με φίλους αγρότες, μου μεταφέρθηκε πως οι ζημίες είναι μεγάλες, σε κάποιες περιοχές ολικές και πως για μια ακόμη χρονιά οι κόποι και τα έξοδα των αγροτών χάνονται στην κυριολεξία (με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την Οικονομία της Ημαθίας).