Κατηγορίες
εκλογές

4 εκλογικές αναμετρήσεις, όλες με σταυρό προτίμησης – και η αποχή που πρέπει να εξαλειφθεί

Μια ιστορία που όλοι την χαρακτηρίζουν ως “πρωτόγνωρη” θα ζήσει αύριο η χώρα: τέσσερις (4) εκλογές την ίδια ημέρα!
Κοινοτικές (τοπικά συμβούλια), δημοτικές (δημοτικά συμβούλια), περιφερειακές (περιφερειακά συμβούλια) και Ευρωεκλογές (Ευρωκοινοβούλιο).
Κι έχουν δίκιο αυτοί που αναφέρονται σε πρωτόγνωρη διαδικασία, όχι μόνο λόγω του αριθμού των εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και επειδή σε κάθε ψηφοδέλτιο οι υποψήφιοι θέλουν σταυρό….

Δύσκολο το εγχείρημα, αν φανταστεί κανείς ότι τα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα θα είναι 39.063, περίπου τα διπλά από όσα είναι συνήθως σε εκλογικές αναμετρήσεις.

 

Στο δια ταύτα:

– στα τμήματα που στην αρίθμησή τους έχουν το “Α” στο τέλος ψηφίζουμε για Περιφέρεια και Ευρωβουλή. Στα τμήματα που έχουν το “Β” ψηφίζουμε για Δήμους και Κοινότητες (τοπικά συμβούλια). Τα τμήματα αυτά θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο.
Σε μικρές κοινότητες με μικρό αριθμό ψηφοφόρων θα υπάρχουν και μικτά τμήματα (στα οποία θα υπάρχουν 4 κάλπες).

– Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας. Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές.
Αν κάνατε μεταδημότευση, ενδεχομένως το αίτημά σας για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

– στις εκλογές του 2019 ψηφίζουν και όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

– βάζουμε σταυρό είτε στα αριστερά είτε στα δεξιά του ονόματος που επιθυμούμε. Αν μπει κι απ’ τις δυο μεριές σταυρός τότε το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο. Ο σταυρός πρέπει να μπει με στυλό μπλέ ή μαύρου χρώματος. Ή το ένα ή το άλλο όμως, όχι “τρικολόρε” καταστάσεις με ένα σταυρό μπλέ, έναν μαύρο, τον μεθεπόμενο με μπλε ξανά κοκ…!!

το ευρωψηφοδέλτιο είναι μπλε χρώματος. Σε αυτό μπορούμε να σταυρώσουμε μέχρι και 4 υποψηφίους. Για τις ευρωεκλογές, σε αντίθεση με άλλες ώρες, όλη η χώρα μας θεωρείται ως μια εκλογική περιφέρεια.

στο ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι Ημαθιώτες εκλέγουν 5 συμβούλους και δικαιούνται να “σταυρώσουν” μέχρι 2 υποψηφίους από το ψηφοδέλτιο που θα επιλέξουν. Άρα, “σταυρώνουμε” κανένα (αν δεν θέλουμε κάποιο συγκεκριμένο υποψήφιο), έναν ή δυο υποψηφίους. Το Περιφερειακό μας Συμβούλιο αποτελείται από 71 μέλη.

στα δημοτικά (Δήμο Αλεξάνδρειας – 33μελές Δημοτικό Συμβούλιο) όσοι ψηφίζουν στην εκλογική περιφέρεια Αντιγονιδών μπορούν να σταυρώσουν έναν υποψήφιο της περιφέρειάς τους και έναν από τις άλλες τρεις περιφέρειες.
Στις εκλογικές περιφέρειες Αλεξάνδρειας, Μελίκης και Πλατέος οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν έναν, δυο ή τρεις υποψηφίους της περιφέρειάς τους και έναν από όλες τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες.

– αν θέλετε δεν ψηφίζετε κανέναν υποψήφιο. Το ψηφοδέλτιο που θα ρίξετε στην κάλπη είναι εγκυρότατο, μετράει υπέρ του συνδυασμού.

– ψηφίζουμε από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα της Κυριακής 26 Μαΐου και όπου απαιτηθεί β’ γύρος ξανά την Κυριακή 2 Ιουνίου, τις ίδιες ώρες.


Και για το τέλος: ακούω φίλους να λένε “όλοι ίδιοι είναι”, “τι θα αλλάξω εγώ αν πάω να ψηφίσω”, “δε με νοιάζει” και αλλά τέτοια ωραία.

Να πάτε να ψηφίσετε! Μην αφήσετε ποτέ άλλον να επιλέξει για εσάς.
Άσχετα αν ρίξετε στην κάλπη λευκό, ασταύρωτο ή σταυρωμένο ψηφοδέλτιο, πρέπει να πάτε.
Άλλωστε κάθε κίνησή σας έχει το νόημά που πρέπει.Το μόνο που δεν έχει νόημα είναι να μην πάτε να ψηφίσετε!!!

Η αποχή (ενσυνείδητη και όχι π.χ. επειδή είστε μακριά και δεν μπορείτε) δίνει τη δυνατότητα στις μειοψηφίες να αποφασίζουν για το σύνολο.
Και στο τέλος βλέπουμε Κυβερνήσεις, Περιφερειάρχες, Δημάρχους ή Κοινοτάρχες που έχουν εκλεγεί από το 30 ή το 40% όσων έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν….