Κατηγορίες
Τοπική Πολιτική Επικαιρότητα - Δημοτικές παρατάξεις

Στο 1,27% η διαφορά μεταξύ Ναλμπάντη και Γκυρίνη – τι χαρακτήρισε τον πρώτο γύρο των δημοτικών

Δεν θα αρχίσω με μακροσκελείς προλόγους ή άλλα παρόμοια και θα μπω κατευθείαν στο… ψητό (με απλά λόγια όλα):

ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών στο Δήμο Αλεξάνδρειας έληξε με δυο διαψεύσεις όσων ακούγονταν το τελευταίο διάστημα και με ακόμη δυο διαπιστώσεις που παίζουν το ρόλο τους στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος:

1. η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου δεν ήταν αυτή που οι περισσότεροι ανέμεναν.
Η διαφορά μεταξύ των δυο πρώτων ήταν σε αυτό που λένε οι πιο μορφωμένοι “στο όριο του στατιστικού λάθους”. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΚΜ, στο 100% των εκλογικών τμημάτων η διαφορά είναι στο 1,27% – σε απόλυτους αριθμούς 342 ψηφοδέλτια σε ένα σύνολο 28.500 συνδημοτών μας που ψήφισαν.

Αυτό το σκηνικό, όσο κι αν κάποιοι λένε διάφορα, δεν μπορούσε να το προβλέψει κανένας

2. το ποσοστό που “έπιασε” ο Μιχάλης Χαλκίδης. Το 19,19% ήταν ένα ποσοστό που στο περίπου ήταν 4-5 μονάδες πάνω από αυτό εκτιμούσε που η πλειοψηφία όσων ΣΟΒΑΡΩΝ ανθρώπων μιλούσα – από όλες τις παρατάξεις.

3. η τεράστια αποχή που θα πρέπει να προβληματίσει. Σε απλά ελληνικά: μπορεί το Πάσχα και η Πρωτομαγιά να ήταν κοντά, μπορεί τα έξοδα για κάποιον να είναι πολλά για να έρθει να ψηφίσει, όμως το ποσοστό είναι μεγάλο. 33,62% είναι μεγάλο ποσοστό, ότι κι αν λέμε όλοι.
Ο μεγάλος εχθρός της Δημοκρατίας είναι πρωτίστως η αποχή του κόσμου από τις διαδικασίες.

4. το πολύ υψηλό ποσοστό των άκυρων και των λευκών ψηφοδελτίων. Βασικά σέβομαι αυτούς που ψηφίζουν λευκό όσο αυτούς που ψηφίζουν κάποιον συνδυασμό. Ίσως και περισσότερο. Πηγαίνουν στο τμήμα και με τη λευκή ψήφο τους στην ουσία λένε “δε θέλω κανέναν αλλά δηλώνω παρών/παρούσα”.
Όσον αφορά δε τα άκυρα (ήταν 1246 σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), αυτά ήταν πολλά για διάφορους λόγους. Κυριότερος από όλους ήταν οι πολλές κάλπες και το πολύπλοκο σύστημα που ανάγκασε εκατομμύρια ψηφοφόρους να … μπαινοβγαίνουν σε παραβάν και τμήματα. Ένα μπέρδεμα, μια απροσεξία, μια λάθος πληροφορία (πχ για τον αριθμό των σταυρών) και νάτα τα 1246 άκυρα.

Τα τελικά αποτελέσματα που δίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ γιατί το αποτέλεσμα το δίνει το Πρωτοδικείο Βέροιας – στο Δήμο Αλεξάνδρειας ήταν:

(το γραφικό της ανάρτησης προέρχεται από τον ιστότοπο της ΠΚΜ)