Κατηγορίες
αυτοδιοίκηση τοπική αυτοδιοίκηση

Το (σημαντικό) συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στην Αθήνα

Μπορεί τα τα εκλογικά να απασχολούν τη στιγμή αυτή μια χούφτα ανθρώπων σε κάθε Δήμο της χώρας – αυτών δηλαδή που θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για κάποια θέση ή των παρατρεχάμενων τους, όμως τα αυτοδιοικητικά (υπό την έννοια που μας αγγίζει όλους) θα πρέπει να μας απασχολούν όλους μας.

Γιατί οι Δήμοι και οι αποφάσεις τους επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή περισσότερο από όσο φανταζόμαστε: από την αποκομιδή των απορριμμάτων μέχρι το κόψιμο επικίνδυνων δέντρων σε πάρκα κι από τα δημοτικά τέλη και ένα πιστοποιητικό μέχρι και την τελευταία λακκούβα στην άσφαλτο…


Τις ημέρες αυτές (3-5 Δεκεμβρίου 2018) διεξάγεται στην Αθήνα το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στο οποίο συμμετέχουν δήμαρχοι και σύμβουλοι από όλη τη χώρα.

Κι αν τα εκλογικά είναι μια μόνο πτυχή του θέματος “αυτοδιοίκηση”, υπάρχουν μια σειρά από άλλες πτυχές: οικονομικά των Δήμων, τρόπος λειτουργίας τους, συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στην αναθεώρηση του Συντάγματος, προσλήψεις και ανανέωση του προσωπικού των Δήμων και φυσικά ο χαοτικός (για τη λειτουργία των Δήμων) “Κλεισθένης”.

Στο τακτικό συνέδριο μίλησε και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Ο οποίος ανακοίνωσε και την πρόθεση της Κυβέρνησης να γίνουν προσλήψεις στους Δήμους καθώς και να κάνει αλλαγές που σχετίζονται με το εκλογικό σύστημα του “Κλεισθένη”:
– Αλλαγή στο αριθμό των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων σε ποσοστό έως και 50% μεγαλύτερο από τον αριθμό αυτών που τελικά που θα εκλεγούν.
– Αλλαγή στην εκλογή των Προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, αφού ο/ η πρόεδρος στις Τοπικές Κοινότητες θα εκλέγεται μόνο μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς.