Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Η’ εβδομάδα τοπικής ιστορίας ης Ε.Μ.Ι.Π.Η. το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018.
Η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) που ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό να διασώσει και να αναδείξει την τοπική ιστορία έχει καθιερώσει την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ως Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας, κατά την οποία λαμβάνουν χώρα ποικίλες εκδηλώσεις με συναφή περιεχόμενο.
Φέτος, στο πλαίσιο της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις:
Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 στο καφέ Σείριος, στη Νάουσα παρουσιάστηκε το βιβλίο του Στέργιου Αποστόλου “Πτυχές από την ιστορία των παραταξιακών αντιπαραθέσεων στη Νάουσα (1627-1918)”.
Για το βιβλίο μίλησαν οι: Αντωνία Χαρίση – Δρ. Ιστορίας, Δημήτριος Μπάιτσης – Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας και ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Στέργιος Αποστόλου – Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας – Συγγραφέας. Η ανταπόκριση του Ναουσαίικου κοινού ήταν μεγάλη, καθώς στην κατάμεστη αίθουσα εκτέθηκαν απόψεις και θέσεις και διατυπώθηκαν καίριες ερευνητικές ανησυχίες από το φιλίστορο ακροατήριο που παρακολούθησε τη βιβλιοπαρουσίαση με αμείωτο ενδιαφέρον.
Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00 παρουσιάστηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας το πολιτιστικό πρόγραμμα του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας Φωτογραφίζοντας τη Βέροια μέσα στο χρόνο – Φωτογραφική Ιστορία της πόλης εκπονήθηκε κατά το σχολικό έτος 2017 – 2018 στο πλαίσιο των «καινοτόμων σχολικών προγραμμάτων Πολιτιστικών θεμάτων. Η ομάδα αποτελούταν από 35 μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β΄ τάξης του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας και υπεύθυνους καθηγητές τους Ολυμπία Μπέτσα και Αριστοτέλη Παπαγεωργίου, φιλολόγους του σχολείου. Αρχικά παρουσιάστηκαν οι φωτογραφίες της Βέροιας πριν και μετά όπως αποτυπώθηκαν από τους μαθητές.
Έπειτα ακολούθησε ένα ηχογραφημένο βίντεο με την ιστορία της πόλης και η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με ένα βίντεο από τις συναντήσεις και τις εκδρομές των μαθητών στο Μουσείο Φωτογραφίας στο λιμάνι Θεσσαλονίκης και στη Σχολή Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. Έτσι, μέσω της ανακάλυψης και της διάδρασης επιτεύχθηκε μια προσέγγιση της τοπικής ιστορίας και παράλληλα μέσω της φωτογράφισης των ίδιων σημείων στο σήμερα οι μαθητές μπόρεσαν να εντοπίσουν σταθερές μέσα στο χρόνο και αλλαγές στο περιβάλλον.
Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου από 10.00 έως 14.00 πραγματοποιήθηκε στο Χώρο Τεχνών επιστημονική ημερίδα για την «Παρουσία της Γυναίκας στην Ημαθία του 20ου και 21ου αι.», η οποία σήμανε και τη λήξη της Η’ εβδομάδας τοπικής ιστορίας.
Ακούστηκαν πολύ σημαντικές εισηγήσεις αναφορικά με τη Γυναίκα της Ημαθίας, που αποτελεί ένα καινούργιο ερευνητικό αντικείμενο. Οι γυναίκες έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του ιστορικού γίγνεσθαι, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει συστηματική καταγραφή του ρόλου τους.
Παρουσιάστηκαν επτά πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις: η εισαγωγική ομιλία της ομότιμης καθηγήτριας της Φιλοσοφικής του Α.Π.Θ. Σιδηρούλας Ζιώγου – Καραστεργίου που σκιαγράφησε τη θέση της γυναίκας εκπαιδευτικού τον 19ο και 20ο αι., αναφέρθηκε στις πρωτοπόρες Ελληνίδες εκείνης της περιόδου και έκλεισε κάνοντας μνεία στις πρώτες φοιτήτριες της Φιλοσοφικής από την Ημαθία, η εισήγηση του Τ. Μπάιτση για τη Θάλεια Σαμαρά, τη βάρδο της Νάουσας, του κ. Αλ. Χατζηκώστα για τη συμμετοχή των γυναικών στην ΕΑΜική αντίσταση, της κας Π. Ταναμπάση για τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας Ρομά, του κ. Δ. Καρασάββα για τη Φιλάνθρωπο Αδελφότητα Βέροιας, της κας Π. Παυλίδου για την Καλλιόπη Δημητριάδου και Πηνελόπη Καμπίτογλου και τέλος του κ. Σ. Αποστόλου για τη συμβολή της Ναουσαίας γυναίκας στους κοινωνικούς και άλλους αγώνες.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής η κύρια Σιδηρούλα Ζιώγου – Καραστεργίου, ομότιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. και πρωτοπόρος στην έρευνα γύρω από την εκπαίδευση και φύλο και ο κύριος Βασίλης Φούκας, επίκουρος καθηγητής της Φιλοσοφικής του Α.Π.Θ. Επίσης, εκτός από τους φίλους της ιστορίας και της εταιρείας παρακολούθησαν τις εργασίες και ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ κ. Παύλος Πυρινός και ο κ. Γεώργιος Χιονίδης, γνωστοί για την πολύ σημαντική τους συμβολή στη συγγραφή της ιστορίας της πόλης.