Κατηγορίες
Οικονομία

Αυξημένη σε σχέση με το 2017 η τιμή με την οποία “άνοιξε” το πετρέλαιο θέρμανσης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 η διάθεση από τα πρατήρια του πετρελαίου θέρμανσης και τα νέα για τους καταναλωτές δεν είναι και ευχάριστα.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από την τιμή πώλησής του.

Κατά μέσο όρο η τιμή πώλησης σε όλη τη χώρα την πρώτη ημέρα ήταν κοντά στο 1,140 – 1,150 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για τιμή που είναι αυξημένη κατά 10-11% σε σχέση με την τιμή “κλεισίματος” της προηγούμενης περιόδου (τον Απρίλιο του 2018) και κατά 21% σε σχέση με το “άνοιγμα” της περιόδου 2017/2018.

Φυσικά, αυτό που αναμένεται είναι ο προϋπολογισμός, μέσα από τον οποίο θα καθοριστεί και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 0,125 ευρώ ανά λίτρο. Το συνολικό ποσό για τους δικαιούχους διαμορφώνεται ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία των δικαιούχων.


Να σημειωθεί και κάτι, που πιθανόν να επηρεάσει την τιμή του πετρελαίου διεθνώς, άρα και στη χώρα μας (στην οποία όποτε αυξάνεται η τιμή το αργού πετρελαίου το καταλαβαίνουμε αμέσως ενώ όποτε μειώνεται είτε δεν το βλέπουμε είτε το βλέπουμε με τεράστια καθυστέρηση και όχι πάντα στο ίδιο ποσοστό):

πριν από λίγες ημέρες εξαφανίστηκε μέσα από το σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης ένας γνωστός σαουδάραβας δημοσιογράφος. Οι ΗΠΑ πιέζουν για να μάθουν τι έγινε ενώ οι Τούρκοι μπήκαν, μετά από άδεια, για να κάνουν έρευνες.

Οι Αμερικάνοι απειλούν με μέτρα κατά της Σαουδικής Αραβίας για την υπόθεση, ενώ απ’ την άλλη η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου (οι σαουδάραβες βγάζουν κοντά στα 10 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα!!!) αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα διστάσει να μειώσει την παραγωγή της αν επιβληθούν μέτρα εναντίον της, και η τιμή μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ – ξεπερνώντας ακόμη και τα 147 δολάρια / βαρέλι που είχε το πετρέλαιο το 2008.