Κατηγορίες
διεθνή Ελλάδα ιστορία

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ θυμίζει την Ιστορία στο τουρκικό ΥΠΕΞ

Το ότι οι Τούρκοι έχουν ξεφύγει (γενικώς) και επιδιώκουν να χώσουν τη μούρη τους οπουδήποτε τους “παίρνει” (ειδικώς) είναι γεγονός.
Το θέμα είναι πόσο εμείς τους δίνουμε (ή τους δίναμε) χώρο, ώστε να κινηθούν, να δημιουργούν τετελεσμένα και στο τέλος να κερδίζουν πόντους. Είμαστε και ολίγον στριμωγμένοι λόγω της “κρίσης”…, οπότε οι γείτονες αραιά και που παίρνουν αέρα και λένε ότι θέλουν – άλλωστε το “πες – πες, κάτι θα μείνει και θα το εκμεταλλευτούμε” είναι μέσα στο πλαίσιο της λογικής και της πολιτικής τους.

Ορθώς το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών, με αφορμή τις αιτιάσεις των Τούρκων για την κοινή ελληνο-αιγυπτιακή στρατιωτική άσκηση στην περιοχή των Δωδεκανήσων, άρχισε να υπενθυμίζει στους Τούρκους και ολίγη Ιστορία.

Τι τους είπε με δυο κουβέντες; Ότι δεν έχουν δικαίωμα να ομιλούν, επειδή το ‘47, όταν οι υπόλοιποι συμφωνούσαν διάφορα στο Παρίσι, η Τουρκία ήταν εξαφανισμένη, απλά επειδή ήταν εξαφανισμένη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών είναι η εξής:
“Καλό θα ήταν η Τουρκία να αποφασίσει επιτέλους -και το ελπίζουμε- να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας.

Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, υπενθυμίζουμε στη γείτονα χώρα ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής.”


(- η υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης στο Παρίσι, αποτέλεσμα των συνομιλιών που διήρκεσαν από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 1946, έγινε στις 10 Φεβρουαρίου του 1947 και με αυτή τα Δωδεκάνησα πέρασαν από την Ιταλία στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ είχε προηγηθεί η άνευ όρων παράδοση των Ναζί στη Σύμη στις 8 Μαΐου 1945 και η βρετανική στρατιωτική κυριαρχία στα νησιά – οι Βρετανοί ασκούσαν διοίκηση στα νησιά περίπου για 2 χρόνια, έως ότου την παρέδωσαν σε Έλληνα στρατιωτικό  διοικητή στις 31/3/1947. Τον Γενάρη του 1948 ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή ο νόμος με τον οποίο ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα ενώ η επίσημη τελετή γίνεται περίπου 2 μήνες αργότερα.

– η Τουρκία “μπήκε” στον Β΄Π.Π. μόλις 2,5 μήνες πριν από τη λήξη του, τον Φεβρουάριο του 1945 και αφού στο μεταξύ είχε σύμφωνο μη επίθεσης με τη Γερμανία και είχε ξεσκιστεί να εξάγει χρωμίτη στους Ναζί, ένα υλικό που βοήθησε όσο λίγα τη στρατιωτική βιομηχανία του Χίτλερ και φυσικά την τουρκική οικονομία – εν ολίγοις, οι Τούρκοι έκαναν μπίζνες!

Η… είσοδος στον πόλεμο ήρθε εξ’ ανάγκης, όταν είδαν πως βασική προϋπόθεση για συμμετοχή στον ΟΗΕ θα ήταν και η συμπεριφορά έναντι των Δυνάμεων του Άξονα)