Κατηγορίες
Ευρώπη

Την ανεξαρτησία της Καταλονίας ανακήρυξε το τοπικό κοινοβούλιο

Στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία προχώρησε γύρω στις 4:30 το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου το κοινοβούλιο της Καταλονίας.

Με 70 υπέρ, 10 κατά και 2 λευκά (σε σύνολο 135 βουλευτών) το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας ενώ άμεση ήταν η απάντηση της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας, δια μέσου της Γερουσίας: 214 υπέρ, 47 κατά και μια αποχή ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ενεργοποίηση του άρθρου του Ισπανικού συντάγματος που επιτρέπει στην κυβέρνηση της Μαδρίτης να καθαιρέσει τους πάντες και να αναλάβει την απευθείας άσκηση εξουσίας στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το ισπανικό κρατικό κανάλι TVE η Ισπανική γερουσία έδωσε το πράσινο φως και αναμένονται πλέον οι αντιδράσεις της Μαδρίτης στο νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί από το απόγευμα και μετά.
Σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό κανάλι μια πρώτη δήλωση από πλευράς ΕΕ ήρθε και αναφέρει πως μοναδικός συνομιλητής της Ένωσης είναι η Ισπανία και κανείς άλλος.

Από την ψηφοφορία στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας απείχαν οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Ciudadanos.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι, στην πρώτη του δήλωση συνέστησε ψυχραιμία και όπως είπε “το κράτος του δικαίου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία”

Για να αντιληφθούμε το τεράστιο πλέον μπλέξιμο στην Καταλονία και στην Ισπανία, αρκεί να αναφερθεί τι δήλωσε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Ada Colau (που καλεί σε διάλογο): “Όχι στο όνομά μου: όχι στο 155, όχι στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας”.