Κατηγορίες
Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Συνεδρίασε τη Δευτέρα 17/7 το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (17 Ιουλίου 2017) η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξάνδρειας, στην οποία ανέλπιστα βρέθηκαν αρκετοί συνδημότες μας για να την παρακολουθήσουν.

Τα θέματα που κυριάρχησαν είχαν να κάνουν: με τα κουνούπια, με την πρόθεση (που ήρθε προς ψήφιση στο Δ.Σ.) της διοίκησης να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό την υπηρεσία καθαριότητας, με τη χρηματοδότηση της ΚΕΔΑ (ένα θέμα που “επέστρεψε” στο Συμβούλιο, αφού την προηγούμενη φορά δεν υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία κατά την έγκριση και έτσι έπρεπε να ληφθεί εκ νέου απόφαση), με την ένταξη του αποχετευτικού της Μελίκης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μετά από διαπιστωτικές πράξεις σε διάφορους – συλλόγους και ιδιώτες και με την παραχώρηση χώρου εντός του ΠΠΚ Αλεξάνδρειας στο τοπικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού.

Επίσης, το Συμβούλιο απασχόλησε – κατά τη συζήτηση που έγινε πριν να ξεκινήσουν τα θέματα που ήταν εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη – το θέμα του ΣΜΑ και όσα ανέφεραν για αυτό τόσο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης όσο και ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Για τα κουνούπια και το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει κυρίως στα χωριά μίλησαν τόσο ο αρχηγός της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Φ. Δημητριάδης αλλά και ο Χ. Αλευράς.

Απάντηση έλαβαν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ι. Χαλκίδη και από το δήμαρχο. Ο πρώτος εστίασε στο ότι δεν υπάρχει η αναμενόμενη συνεννόηση μεταξύ ΠΚΜ και δημοτικών αρχών όσον αφορά το θέμα των ψεκασμών και πως το θέμα των ψεκασμών σε συγκεκριμένες εστίες αφορά την ΠΚΜ η οποία αποδεδειγμένα καθυστέρησε να τους ξεκινήσει για διάφορους λόγους.

Τόσο ο αντιδήμαρχος όσο και ο δήμαρχος υπεραμύνθηκαν της επιλογής των εταιριών που επελέγησαν για την καταπολέμηση των κουνουπιών από το Δήμο (“οι δυο ανάδοχοι κάνουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους” είπαν μεταξύ άλλων) και πως για το θέμα ευθύνη φέρει η ΠΚΜ και η – κατ’ ομολογία της ιδίας – εταιρία που συνεργάζεται με την ΠΚΜ.

 

Στο θέμα του ΣΜΑ και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται παρατηρήσεις για αυτό έκαναν οι σύμβουλοι Στ. Μίχος (Συνεργασία Πολιτών) και Χρ. Αλευράς. Οι δυο σύμβουλοι είπαν ότι στον χώρο έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά σκουπίδια και πως είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής να πάψει πλέον να υφίσταται μια κατάσταση η οποία δεν τιμά κανένα και μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη. Ζήτησαν δε να γίνουν άμεσα ενέργειες από πλευράς του Δήμου ώστε να διορθωθεί η κατάσταση. Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησαν τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μ. Βουλγαράκης όσο και ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης οι οποίοι παραδέχθηκαν πως όντως υπάρχει πρόβλημα και πως αυτό οφείλεται κυρίως στη δυστοκία που υπήρξε στην αποκομιδή λόγω της απεργίας αλλά και στο ότι στον ΧΥΤΑ Γιαννιτσών γίνονται δεκτές παραλαβές έως τις 12 το μεσημέρι – γεγονός που δεν διευκολύνει την άμεση μεταφορά των απορριμμάτων αλλά και την αποσυμφόρηση του ΣΜΑ.

 

Το θέμα της χρηματοδότησης της ΚΕΔΑ πέρασε κατά πλειοψηφία, με ψήφους και της αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση της ΚΕΔΑ από το Δήμο τη στιγμή αυτή είναι μηδενική, όπως είπε ο πρόεδρος της Στ. Δελιόπουλος (που απάντησε σε ερωτώντες συμβούλους).

Το θέμα του αποχετευτικού της Μελίκης και της ένταξής του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας απασχόλησε επίσης τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Για το θέμα μίλησε ο δήμαρχος. Είπε πως ο Δήμος είναι σε θέση να αποδεχθεί την ένταξη στο Ε.Π. της ΠΚΜ και έτσι – βάση της νέας μελέτης που καταρτίστηκε – θα λυθεί επιτέλους ένα σημαντικό θέμα για τη Μελίκη. “Ήταν κάτι που το περιμέναμε, προσδοκώ στην αποδοχή της ένταξης” κατέληξε ο δήμαρχος στην εισήγησή του.

Ο Φ. Δημητριάδης έδωσε τα συγχαρητήρια του στη δημοτική αρχή για την ένταξη, παρατήρησε όμως ότι όσα είχε αναφέρει ο δήμαρχος προ τριετίας για τη θέση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων δεν είχαν βάση. “Η μονάδα θα γίνει εκεί ακριβώς που πρέπει να γίνει, για να μην έχει θέμα το έργο” είπε ο δήμαρχος.
Το θέμα πέρασε ομόφωνα, όπως ήταν αναμενόμενο, από το Δημοτικό Συμβούλιο.