Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Ξανάνοιξε η κουβέντα για τα απορρίμματα και την εκχώρηση διαχείρισης σε ιδιώτες

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ (που αντιδρούν με τον τρόπο αυτό στην απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου) έχει επαναφέρει σε αρκετές περιπτώσεις τη συζήτηση για ιδιωτικοποιήσεις στις Υπηρεσίες Καθαριότητας πολλών Δήμων.

Λίγο η “κρίση”, λίγο η έλλειψη προσωπικού και οι μειωμένες δυνατότητες της Τ.Α. να κάνει προσλήψεις αλλά και να χρησιμοποιήσει προσωπικό από άλλες υπηρεσίες στην Καθαριότητα, λίγο οι εντολές της Επιτροπείας (τα απορρίμματα είναι από τους πρώτους στόχους εδώ και χρόνια – μια διάσταση του θέματος θυμηθείτε ΕΔΩ), όλα συντείνουν στο να προβάλλεται πλέον στο ευρύ κοινό η ιδιωτικοποίηση ως η μόνη ενδεδειγμένη λύση. Προς τα εκεί θα πάει η συζήτηση σε λίγο καιρό, να το θυμάστε αυτό.


Δεν είναι λίγοι οι αυτοδιοικητικοί που αποδύονται εδώ και καιρό – και στις περισσότερες περιπτώσεις το πράττουν δημοσίως και χωρίς αιδώ – στον αγώνα να πείσουν τους δημότες συνομιλητές τους ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι να εκχωρηθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας στους ιδιώτες. Αρχικά η αποκομιδή τους και στη συνέχεια και η διαχείρισή τους. Παντελώς λανθασμένη η συγκεκριμένη άποψη, σε επίσης λανθασμένη κατεύθυνση και οι ενέργειές τους.

Θα το ξαναπούμε, μήπως και γίνει αντιληπτό: τα σκουπίδια στην εποχή μας κάθε άλλο παρά “σκουπίδια” είναι! Κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν θα τα ήθελε αν ήταν ζημιογόνα!

Και τώρα που τα πράγματα στενεύουν, θα φανεί ποιοι πραγματικά έχουν πρόγραμμα και ικανότητες ώστε να μετατρέψουν την όλη κατάσταση σε κέρδος για τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες και ποιοι θα επιλέξουν την εύκολη και φυσικά λανθασμένη λύση της εκχώρησης της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες για πενταροδεκάρες (καλυπτόμενοι πίσω από “δυσκολίες”, τις οποίες – αν είχαν πρόγραμμα και ξεκάθαρη ατζέντα – θα μπορούσαν να τις ξεπεράσουν και μάλιστα με κέρδη που θα ενίσχυαν τα δημοτικά και τα περιφερειακά ταμεία επί δεκαετίες).

Και για μια ακόμη φορά θα επανέλθουμε με την άλλη υπενθύμιση: αν το γαϊτανάκι των εκχωρήσεων ξεκινήσει, τότε μετά από τα απορρίμματα θα ακολουθήσουν οι υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης και άρδευσης.

Οι επερχόμενες εκχωρήσεις θα δείξουν τη διαφορά μεταξύ των άξιων και ικανών να βρουν λύσεις και αυτών που λατρεύουν τις εύκολες λύσεις


τώρα, πως γίνεται και σε πολλές περιπτώσεις στο εξωτερικό (το οποίο συνεχώς επικαλούνται οι θιασώτες της πλήρους εκχώρησης των πάντων σε ιδιώτες) οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να “δουλεύουν” αυτοί τα απορρίμματα είτε μόνοι είτε σε συνεργασία με ιδιώτες που όμως έχουν μειοψηφικά πακέτα, αυτό είναι ένα άλλο θέμα που δεν θα το απαντήσουν ποτέ. Απλά επειδή δεν θέλουν…