Κατηγορίες
Οικονομία

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017 (152 -146 ψήφοι)

vouliΜε τις ψήφους μόνο των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) ψηφίστηκε το βράδυ του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου 2016 ο κρατικός προϋπολογισμός για το έτος 2017.

Το νομοσχέδιο έλαβε 152 ψήφους έναντι 146 (έλειπαν δυο βουλευτές) και καταψήφισαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης – Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού δεν αποτέλεσε καμιά εξαίρεση σε σχέση με συζητήσεις γιά άλλα θέματα (παρότι εξ’ ορισμού σε όλο τον κόσμο ο προϋπολογισμός και  ψήφισή του αποτελούν «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τις κυβερνήσεις).

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκαν των προβλέψεων που υπάρχουν στον προϋπολογισμό. Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε σε «σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς» που δεν έχουν σχέση με «προϋπολογισμούς-παρωδία της μεταπολίτευσης» και είπε ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα σκέψη για πρόωρες εκλογές. «ο λαός μάς (…) μας έδωσε εντολή τετραετίας την οποία θα εξαντλήσουμε έως την τελευταία μέρα» είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στις φήμες για πρόωρες εκλογές – που έγιναν πιο έντονες ειδικά μετά τις εξαγγελίες για οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων ενόψει Χριστουγέννων.

Η αντιπολίτευση, με τον Κ. Μητσοτάκη αλλά και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, άσκησε κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στην Οικονομία. «Η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα, όσο συντομότερα φύγετε τόσο καλύτερα για την πατρίδα, εδώ που έχουμε φθάσει οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, είναι η μόνη λύση για το πρόβλημα του τόπου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της ΝΔ.

Χαρακτηριστικό των περισσότερων ομιλιών της αντιπολίτευσης ήταν το ότι πλέον σχεδόν όλοι ζητούν προσφυγή στις κάλπες.