Κατηγορίες
περιβάλλον

Παρέλαση από σπάνια πουλιά από το Γαλλικό ως τον Αξιό!

xionopapia201612Τα μεγάλα κρύα στη βορειοανατολική Ευρώπη έχουν αναγκάσει πολλά πουλιά να έρθουν προς τα μέρη μας, και μάλιστα την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν στην περιοχή του παράκτιου τμήματος Αξιού-Γαλλικού αρκετά ασυνήθιστα για τη χώρα μας είδη. Πρόκειται για είδη που αναπαράγονται στη Σκανδιναβία και τη Σιβηρία και εμφανίζονται σπάνια στη Βόρεια Ελλάδα με βαρυχειμωνιές.

Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα στην περιοχή του Γαλλικού εθεάθησαν τρεις βελουδόπαπιες. Η βελουδόπαπια Melanitta fusca έχει χαρακτηριστεί είδος τρωτό παγκοσμίως από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών.

Καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Δέλτα του Αξιού το 1961 (Handrinos & Akriotis 1997). Έκτοτε έχει καταγραφεί στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού άλλες πέντε χρονιές, πριν τη φετινή.

Μία μαυρόπαπια Melanitta nigra παρατηρήθηκε να τρέφεται στο παράκτιο του Αξιού την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, αν και οι παρατηρητές δεν έχουν επιβεβαιώσει 100% το είδος. Η παρουσία της αναμένεται να επιβεβαιωθεί και τις επόμενες μέρες στο Δέλτα του Αξιού. Σύμφωνα με το βιβλίο The Birds of Greece (Handrinos & Akriotis 1997), το είδος έχει καταγραφεί και παλιότερα στην περιοχή Γαλλικού-Αξιού. Η πιο πρόσφατη παρατήρηση στην περιοχή ήταν μία μαυρόπαπια ανοιχτά από τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου στα μέσα Νοεμβρίου 2013.

kilidovouti-201612

lambrovouti-201612

Εκτός από τις βόρειες θαλασσόπαπιες, φέτος καταγράφηκε στην περιοχή και ο μεγαλύτερος αριθμός από διαχειμάζοντα χειμωνοβουτηχτάρια Podiceps auritus.

veloudopapia-201612

Επίσης καταγράφηκε και ένα παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση θηλυκό κεφαλούδι Oxyura leucocephala στον Αλιάκμονα, ένα είδος που είναι εξαιρετικά σπάνιο στην περιοχή, δεκάδες σκουφοπρίστες Mergus serrator, και λαμπροβούτια Gavia arctica, καθώς και δύο κηλιδοβούτια Gavia stellata.

Το πιο σπάνιο πουλί που παρατηρήθηκε και φωτογραφήθηκε, ωστόσο – όσον αφορά την εμφάνισή του στη χώρα μας,  είναι μία χιονόπαπια, στις γκιόλες του παράκτιου αναχώματος στην περιοχή της Χαλάστρας. «Είδαμε ένα πανέμορφο παπί, διαφορετικό από αυτά που βλέπουμε συνήθως. Όπως το ταυτοποιήσαμε με βάση τον Οδηγό Πουλιών είμαι μία θηλυκή χιονόπαπια», λέει η Εύα Κατράνα, βιολόγος στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού.

xionopapia201612

Η χιονόπαπια Clangula hyemalis χρησιμοποιεί ως τόπο αναπαραγωγής της βαλτότοπους σε τούνδρες, αλλά και παράκτιες περιοχές και μεγάλες ορεινές λίμνες στο βόρειο Ατλαντικό, την Αλάσκα, το βόρειο Καναδά, τη Βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία. Είναι είδος μεταναστευτικό που διαχειμάζει κατά μήκος των ανατολικών και δυτικών ακτών της  Βόρειας Αμερικής, στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στον Καναδά, στις ακτές της Βόρειας Ευρώπης και της Ασίας, ενώ η πιο σημαντική περιοχή όπου διαχειμάζει είναι η Βαλτική Θάλασσα, όπου συγκεντρώνονται περισσότερα από 4,5 εκατ. πουλιά. Είναι η τέταρτη χρονιά που το είδος εμφανίζεται στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού. Μέχρι τώρα είχε καταγραφεί από τα μέσα Ιανουαρίου ως τα μέσα Φεβρουαρίου, με 2 άτομα το 2008, 1 το 2010, και 3 το 2014.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μπουρδάκη, λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας αναμένονται και νέες αφίξεις το επόμενο διάστημα, που θα προσελκύσουν και πολλούς παρατηρητές πουλιών από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και από όλη την Ελλάδα. Όπως λέει ο ίδιος, «η θαλάσσια περιοχή του ΓΑΛΑ από τις εκβολές του Δενδροπόταμου και του Γαλλικού ως την Αλυκή Κίτρους για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι είναι ότι από τις κορυφαίες περιοχές στην Ελλάδα για τα υδρόβια πουλιά»