Κατηγορίες
Δήμος Αλεξάνδρειας Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Τεχνικό πρόγραμμα 2017: συζητήθηκε στη συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου

dimotsymv20160914-18“Φτωχό” χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα του 2017 η αντιπολίτευση, “υλοποιήσιμο και βασισμένο σε ενταγμένα έργα” η διοίκηση του Δήμου

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 21/11 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας ήταν και ο τεχνικό πρόγραμμα του 2017.

Η Διοίκηση του Δήμου το υπερασπίστηκε, χρησιμοποιώντας τις φράσεις «ρεαλιστικό», «καταρτισμένο με βάση τα πραγματικά ενταγμένα έργα», ότι ενώ η αντιπολίτευση κατηγόρησε με τη σειρά της τη διοίκηση ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι φτωχό.

Όπως ειπώθηκε στη συζήτηση, θα διατεθούν συνολικά σε διάφορους τομείς 5.116.183 ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα «θα πάνε» στην οδοποιία (€ 1,321 εκατ.), σε προμήθειες (€ 1,144 εκατ.) και σε συντηρήσεις κτηρίων (€ 1,044 εκατ.).

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης ανέφερε ότι το πρόγραμμα δύναται να εμπλουτιστεί στη συνέχεια, είτε με πόρους του Δήμου είτε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, πως υπάρχει γνώση των προβλημάτων και μέριμνα για την αντιμετώπισή τους, πράγμα που φαίνεται και από τη δίκαιη ανά Δημ. Ενότητα κατανομή.

Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Δημητριάδης κατηγόρησε τη Διοίκηση για το προταθέν τεχνικό πρόγραμμα και το χαρακτήρισε ως το «πλέον φτωχό πρόγραμμα» της πενταετίας. Όπως ενδεικτικά ανέφερε το τεχνικό πρόγραμμα του 2013 το πρόγραμμα ήταν της τάξης των 13 εκατ. ευρώ, το 2014 ήταν € 10 εκατ. ενώ το 2015 ήταν 14,5 εκατ. και το 2016 πάνω από 9 εκατ. Αμφισβήτησε αυτό που είπε ο δήμαρχος, ότι δηλαδή αξιοποιήθηκαν στο μέγιστο δυνατό οι πόροι της ΕΕ. Και όπως είπε το τεχνικό βασίστηκε σε τακτικούς πόρους και από χρηματοδότηση από ΣΑΤΑ. Εξέφρασε αντιρρήσεις για κατατμήσεις έργων (όπως είπε) και πως η παράταξή του θα ψηφίσει μόνο αν γίνουν ενοποιήσεις έργων σε επίπεδο Δήμου. Ήταν όμως συνεναιτικός σε άλλα έργα.

Ο σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Γ. Σπυρίδης συμφώνησε με ότι ανέφερε και ο Φ. Δημητριάδης, ότι δηλαδή είναι «φτωχό το σχέδιο» και ζήτησε να γίνουν κάποιες μικροδιορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου λόγω λαθών που βρήκε στη σύνταξη. Προχώρησε επίσης σε διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με έργα και το αν θα προλάβει ο Δήμος να κάνει τα προβλεπόμενα έργα. Επεσήμανε δε ότι δεν γνωρίζει αν το «σπάσιμο» των έργων σε επιμέρους έργα είναι καλό ή κακό.

Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρ. Αλευράς «συμφώνησε» ότι όντως υπάρχει δίκαιη κατανομή στο τεχνικό, αλλά «δίκαιη κατανομή της μιζέριας». Δεν «συμφώνησε» με Δημητριάδη και Σπυρίδη, ότι το τεχνικό είναι φτωχό, «είναι πάρα πολύ φτωχό, είναι στο πνεύμα της εποχής που επιβάλει περικοπές» είπε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε δε τον δήμαρχο ότι «τρέχει στους Φούχτελ στο Ναύπλιο».

Ναλμπάντης: «είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα λιτό, απλό, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο»

Ο αντιδήμαρχος Κ. Ναλμπάντης χαρακτήρισε τη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα ως μία από τις «κορυφαίες διαδικασίες» και είπε πως αυτό θα πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις δημοτών, κατοίκων, προέδρων τοπικών, όμως επεσήμανε πως όλα γίνονται υπό το πρίσμα της γενικότερης οικονομικής κρίσης. Όπως είπε το πρόγραμμα είναι μεν λιτό αλλά ρεαλιστικό λόγω του ότι έχει κλείσει και η προγραμματική περίοδος του 2014 και δεν αποτυπώνονται πολλά έργα.

Είπε πως σκοπός είναι η ένταξη τις επόμενες χρονιές έργων και μελετών που είναι έτοιμες, το συνολικό ύψος των οποίων θα ξεπερνά ακόμη και τα €10 εκατ. Όσον αφορά έργα, ενδεικτικά ανέφερε φωτοβολταϊκά σε όλα τα σχολεία, ολοκλήρωση του ΠΠΚ, έργα οδοποιίας, υποστήριξη των κτηριακών υποδομών καθώς και έργα με «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» (όπως μεταξύ άλλων αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων των δημόσιων φωτιστικών με φωτιστικά τύπου led ή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αντλιοστάσια του Δήμου), καθώς και μελέτη για την αποχέτευση στη Μελίκη και κερκίδες σε δημοτικά στάδια σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα. Κλείνοντας την εισήγησή του ο αντιδήμαρχος χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως «λιτό, απλό, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο».

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με την αντιπολίτευση να καταψηφίσει αλλά με τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης Φ. Δημητριάδη να αναφέρει πως αν το θέμα επανέλθει με τις διορθωτικές κινήσεις στις οποίες αναφέρθηκε θα το ψηφίσει. Ο Δήμαρχος είπε πως τροποποιήσεις θα γίνουν σίγουρα όπως τα προηγούμενα χρόνια.