Κατηγορίες
διεθνή Ελλάδα

Ποιοι Αμερικανοί Πρόεδροι ήρθαν στην Ελλάδα (και το βίντεο με την Ιστορική προσφώνηση Στεφανόπουλου στον Κλίντον)

obamaΜε αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα και ψάχνοντας λίγο στο διαδίκτυο πέσαμε – σε διάφορα site, πολιτικού και ιστορικού περιεχομένου – σε έναν κατάλογο των Αμερικανών προέδρων που ήρθαν στην Ελλάδα.

Τρεις είναι οι πρόεδροι της πέραν του Ατλαντικού μεγάλης συμμάχου που μας επισκέφθηκαν:

  • το Δεκέμβριο του 1959 ήρθε ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (34ος πρόεδρος). Τον είχε υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.
  • το 1991 επισκέφθηκε τη χώρα μας ο Τζωρτζ Μπους (ο μπαμπάς, όχι ο υιός).  Όταν μας επισκέφθηκε ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ πρωθυπουργός ήταν ο Κ. Μητσοτάκης και Πρόεδρος ο Κ. Καραμανλής.

  • το 1999 ήρθε ο Μπιλ Κλίντον. Επίσκεψη – αστραπή έκανε ο 42ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, αφού δεν έμεινε ούτε 24ωρο στην Ελλάδα. Πρωθυπουργός τότε ήταν ο Κ. Σημίτης ενώ Πρόεδρος ήταν ο Κων. Στεφανόπουλος. Ο λόγος του Στεφανόπουλου ήταν ίσως ο μόνος ο οποίος θα πρέπει «να μείνει στην Ιστορία» (όπως συνήθως λέμε για καταστάσεις και γεγονότα που όντως έχουν σημασία).

Τον λόγο – προσφώνηση του Στεφανόπουλου στον Κλίντον μπορείτε να τον ακούσετε στη συνέχεια (να τον θυμηθούν οι παλαιότεροι και να τον πρωτοακούσουν οι πιο νέοι).

«Η Ελλάς δεν ζητεί από κανέναν να μεσολαβήσει υπέρ αυτής. Επικαλείται απλώς το δίκαιον και τη νομιμότητα, διότι πιστεύει ότι βασικό στοιχείο του Πολιτισμού μας δεν είναι τόσο η στήριξη των πάσης φύσεως συμφερόντων μας όσον η στήριξη της νομιμότητος», είχε αναφέρει τότε μεταξύ άλλων ο Έλληνας Πρόεδρος.

«Φάτε» 13 λεπτά από τον χρόνο σας. Αξίζει. Γιατί ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος είπε τότε πολλά, που σήμερα τα ξαναβλέπουμε μπροστά μας.