Κατηγορίες
κοινωνία

Ελλάδα: η Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία με δυο-τρία παραδείγματα

coppiavecchiΠαγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία η 1η Οκτωβρίου και ίσως θα πρέπει να υπενθυμίσουμε δυο – τρία πράγματα, ενδεικτικά της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας στη χώρα μας λόγω των πανταχού παρόντων Μνημονίων.

Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που διανύουν τη λεγόμενη Τρίτη Ηλικία στη χώρα μας και βλέπουν συνεχώς τις συντάξεις τους (μιλάμε για μικροσυνταξιούχους, όχι για τα ρετιρέ!) να μειώνονται και τα επικουρικά να γίνονται καπνός. Λαμβάνοντας υπόψη ότι – σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ – το σταθερό όριο σχετικής φτώχειας είναι τα 665 ευρώ το μήνα, όπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά αυτό το ποσό. Περίπου οι μισοί συνταξιούχοι δηλαδή ζουν κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας.

Χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι, που παρά τα προβλήματά τους, λόγω των μειώσεων στο εισόδημά τους, στηρίζουν οικονομικά τα παιδιά και τα εγγόνια τους, με θυσίες που μόνο αυτοί ξέρουν. Άλλωστε, με 23,4% ανεργία τι να κάνει κανείς;;; Το 52% των νοικοκυριών στη χώρα, λόγω της υψηλής ανεργίας και της φτώχειας που προκαλούν τα μνημόνια, ζουν και από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους.

Χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που δεν λαμβάνουν, λόγω της οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει, όλα τα φάρμακά τους ή τα λαμβάνουν σε μειωμένες δόσεις.

Φυσικά, και ευτυχώς που συμβαίνει αυτό, χιλιάδες είναι οι συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα που προστρέχουν να βοηθήσουν ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ειδικά όσους είναι παντελώς μόνοι και δεν έχουν κανέναν στενό συγγενή ή φίλο δίπλα τους να νοιαστεί για αυτούς.