Κατηγορίες
Οικονομία

Πάνω από το μισό ΑΕΠ τα χρέη προς το Δημόσιο

calc-111Με μεγάλους τίτλους εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ κάνουν αναφορά στα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ελλήνων προς το Δημόσιο.

Δυστυχώς τα τελευταία 6-7 χρόνια ζούμε τον εφιάλτη της οικονομικής ύφεσης σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει αντίστοιχό του σε παγκόσμιο επίπεδο (τουλάχιστον στον λεγόμενο «δυτικό κόσμο»). Με ένα ΑΕΠ που μειώνεται, με την ανεργία να είναι σταθερά σε επίπεδο που καταπολεμάται δύσκολα με τις υφιστάμενες «συνταγές», με τις επενδύσεις να μην έρχονται και με το διεθνές κλίμα σε αστάθεια και τη χώρα στη γωνία, η αναφορά της ΓΓΔΕ είναι απλά το… κερασάκι στην τούρτα.

Περίπου 90 δις ευρώ (το μισό ΑΕΠ δηλαδή) χρωστούν οι Έλληνες. Πάνω από 4.000.000 φορολογούμενοι. Κάποιοι σίγουρα φιγουράρουν σε παρόμοιες λίστες χρόνια τώρα. Οι περισσότεροι όμως;; Εγιναν ξαφνικά φοροφυγάδες; Μετατράπηκαν ξαφνικά ένα πρωί από «νοικοκύρηδες» σε «μπαταχτσήδες»; Δύσκολα να το πιστέψει κάποιος αυτό! Η εξήγηση είναι δυστυχώς απλή: όσο η κατάσταση δεν αλλάζει και η Οικονομία δεν αλλάζει ρότα, τόσο θα αυξάνονται τα χρέη και τόσο θα αυξάνεται και το ποσό.

Πρέπει να αλλάξει κάτι άμεσα και ριζικά, αλλιώς όσο ο καιρός θα περνά (με τη χώρα στο έλεος της κάθε είδους Επιτροπείας) τόσο τα προβλήματα θα λαμβάνουν όχι μόνο οικονομική αλλά κυρίως κοινωνική διάσταση.