Κατηγορίες
Κοινοβούλιο κοινωνία Οικονομία

Ασφαλιστικό: με τις ψήφους όλων των βουλευτών της συμπολίτευσης ψηφίστηκε το ν/σ

vouli20160507Ενδεικτικό του τι θα γίνει με το νέο ασφαλιστικό είναι η «εθνική σύνταξη»: καταργείται η «κατώτερη σύνταξη» των 486 ευρώ και θεσμοθετείται αυτή, με 384 και 20 χρόνια ασφάλισης.

Με τις 153 ψήφους των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «πέρασε» τελικά από τη Βουλή το βράδυ της Κυριακής 8 Μαΐου 2016 το πολυνομοσχέδιο (φορολογικό – ασφαλιστικό).

Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί – και που έχουν οδηγήσει το προηγούμενο διάστημα σε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων, αποχών, συλλαλητηρίων κλπ από διάφορους κλάδους εργαζομένων – δεν φαίνεται πως πτόησαν τους βουλευτές των δυο κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση Τσίπρα, …

αφού στο σύνολό τους όλοι οι βουλευτές ψήφισαν το νομοσχέδιο, το οποίο οι εκπρόσωποι των περισσοτέρων κλάδων εργαζομένων το χαρακτηρίζουν ως «ταφόπλακα» του ημιθανούς ασφαλιστικού.

Έτσι, είναι πλέον νόμος του Κράτους το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με 153 ψήφους υπέρ, 143 κατά και 4 βουλευτές που απουσίαζαν (και η ψήφος τους δεν προσμετράται). Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφησαν «παρόν» στο άρθρο 38 (αφορά τις εισφορές μισθωτών και εργοδοτών και το αγγελιόσημο). Ένας νόμος που περικόπτει ακόμη περισσότερο τις συντάξεις που έχουν ήδη περικοπεί από τις προηγούμενες μνημονιακές Κυβερνήσεις ενώ αυξάνει τις εισφορές σε μια σειρά από αυτοαπαχολούμενους ή επαγγελματίες (καταστηματάρχες, γιατρούς, δικηγόρους, αγρότες κλπ) και με ταυτόχρονη μείωση των παροχών.

Ενδεικτικά και όσον αφορά τις συντάξεις, θα πρέπει να αναφερθεί πως καταργείται η κατώτερη σύνταξη των 486 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και 4500 ένσημα και καθιερώνεται  η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, για όσους θα έχουν στο εξής από 20 έτη ασφάλισης και άνω. Για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με λιγότερα έτη, η εθνική σύνταξη θα είναι μικρότερη κατά 2% για κάθε έτος πριν από το 20ο.

Οι ημαθιώτες βουλευτές ψήφισαν όπως αναμένονταν: 3 υπέρ (Αντωνίου, Καρασαρλίδου, Ουρσουζίδης – ΣΥΡΙΖΑ), 1 κατά (Βεσυρόπουλος – ΝΔ) ενώ ο ημαθιώτης Θ. Θεοχαρόπουλος που έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ψήφισε και αυτός κατά.