Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Πρόβλημα στο θέμα με τους παγετούς της 26 & 28 Μαρτίου 2016

elgaveroia1Μπορεί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, με απόφασή του να κάνει αποδεκτές τις δηλώσεις ζημιάς για τους παγετούς 26 & 28 Μαρτίου 2016 στις ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας που υποβλήθηκαν μετά το πέρας της προβλεπόμενης προθεσμίας, αυτό όμως δεν σημαίνει αυτόματα πως αποδέχεται κιόλας το ότι υπήρξαν ζημίες από τον παγετό – παρά το ότι οι αγρότες Ημαθίας και Πέλλας λένε πως οι ζημίες που υπέστησαν είναι αρκετές.

Η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ κάνει λόγο για «οριακές ζημιές σε περιορισμένης έκτασης θύλακες παγετού», ενώ οι αγρότες αναφέρουν πως οι ζημιές που έχουν προέρχονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και όχι από ακαρπία ή άλλο παράγοντα.

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση από τον ΕΛΓΑ αναφέρει τα ακόλουθα:

« Απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ σχετικά με τις ζημιές από παγετούς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, με σημερινή του απόφαση, κάνει αποδεκτές τις δηλώσεις ζημιάς για τους παγετούς 26 & 28 Μαρτίου 2016 στις ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας που υποβλήθηκαν μετά το πέρας της προβλεπόμενης προθεσμίας και μέχρι σήμερα 19/4/2016.

Σημειώνουμε ότι από τις επισημάνσεις που έχουν διενεργήσει στελέχη του ΕΛΓΑ διαπιστώθηκαν οριακές ζημιές σε περιορισμένης έκτασης θύλακες παγετού. Η καρπόπτωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε πολλά είδη ή ποικιλίες οπωροφόρων δένδρων  δεν σχετίζεται με τους προαναφερόμενους παγετούς και συνεπώς δεν καλύπτεται ασφαλιστικά. Παρόλα αυτά η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται στενά από τα στελέχη μας.»